Mam 27 lat 184cm wzrostu i waga dobiła mi do 129 kg mam dość solidną budowę ciała wiec jeszcze jak zawodnik sumo nie wyglądam ale od Woody Alena trochę odstaje.
Doświadczenie w odchudzaniu mam raczej spore Kopenhaga 1000 kalorii to wszystko już było.
Dziś jestem po dwóch tygodniach od zmiany podejścia do odżywiania się nie odchudzam się i nie jestem na diecie po prostu zmieniam nawyki żywieniowe.
Opracowałem własną dietę głównie w oparciu o South Beach czyli Południowa Sukę jak ją żartobliwie nazywam. Dodałem jeszcze kilka rzeczy z diety 1000 kalorii
Po dwóch tygodniach straciłem 4,5 kg zamieszczam poniżej skomponowany przeze mnie jadłospis wraz z przepisami na mnie podziałało i nie mam zamiaru się wycofać bo naprawde ten sposób odżywiania mi pasuje. Naprawdę Polecam
Dzień 1
Śniadanie ( 7:00)
- herbata zielona, jajecznica na szynce pomidorDrugie śniadanie ( 10:00)
- mały jogurt naturalny (kefir, maślanka)Lunch (14:00)
- 2 kabanosy i sok pomidorowyObiadokolacja (max 18:30)
- pierś z kurczaka (indyka) ok.200g ugotowanaSałata skropiona oliwą i cytryną
Lunch z obiadokolacją można zamieniać
Dzień 2
Śniadanie (7:00)
- mięta, chuda szynka (3-4 plasterki),jajko na miękko, twarożek wiejski chudy (150g 3%).Drugie śniadanie (10:00)
- jedna suszona kiełbasa (myśliwska),pomidorLunch (14:00)
Konserwa rybna (tuńczyk, śledź nie w oleju)Obiadokolacja ( max 18:30)
- Stek wołowy (ok.200g krwisty smażony na oliwie)Kalafior gotowany (bez dodatków)
Dzień 3
- herbata zielona, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką,jajko na twardo
Drugie śniadanie ( 10:00)
- sok pomidorowyLunch (14:00)
- 2 plasterki szynki, 2 plasterki chudego żółtego sera, jogurt naturalny małyObiadokolacja (max 18:30)
- fasolka po bretońsku ok. 300gLunch z obiadokolacją można zamieniać
Dzień 4
Śniadanie (7:00)
- mięta
- omlet z groszkiem i serem
Przepis:(3 jajka, 2 łyżki śmietany 18%,mała cebula,6 łyżek groszku konserwowego, 50g tartego żółtego sera)
Jajka roztrzepać dokładnie ze śmietaną na puszysto,
Na patelni podsmażyć posiekaną cebulkę dodać groszek i zalać roztrzepanymi jajkami nie mieszać posypać potartym serem przykryć na minimalnym ogniu trzymać 4 min wyłączyć gaz nie odkrywać pod przykryłem trzymać 10 min gdyby jajka nie ścięły się ponownie podgrzać.
Drugie śniadanie (10:00)
- serek wiejski ( 150g 3%)Lunch (14:00)
Zupa grochowa z kiełbasą (gotowana bez ziemniaków)2 talerze
Obiadokolacja ( max 18:30)
sałatka- pomidory Cherry (malutkie koktajlowe)
Pół zielonej papryki
Ser mozzarella kulka w wodzie 125g
Oliwki czarne bez pestek
Pomidorki pokroić na kawałki ser
Dodać pokrojony ser
Pokrojone oliwki i posiekaną drobno paprykę
Wszystko skropić oliwą z oliwek dodać szczypte soli i posypać lekko ziołami prowansalskimi
wymieszać i gotowe
Dzień 5
- herbata zielona, chuda kiełbasa z wody, dwa jajka na miękko, pomidorDrugie śniadanie ( 10:00)
- puszka fasoli białej ( na zimno lub na ciepło)Lunch (14:00)
- pół kurczaka z rożna coca cola lightObiadokolacja (max 18:30)
- talerz flakówDzień 6
- mięta, sałatka patrz dzień 4, pół makreli wędzonejDrugie śniadanie ( 10:00)
- kefirLunch (14:00)
-wieprzowina gotowana ( szynka lub chude żeberka 300g)Cukinia mała (zielona miękka skórka)
Z cukinii usunąć nasiona pokroić na kostkę ok. 1cm
Rzucić na patelnie z odrobiną oliwy dodać garść łuskanego słonecznika i doprawić lekko pieprz sól smażyć 3 min.
Obiadokolacja (max 18:30)
-talerz gęstej grochówki bez ziemniaków!!!Dzień 7
- herbata zielona, 2 jajka sadzone na kiełbasieDrugie śniadanie ( 10:00)
- serek wiejski ( 150g 3%)Lunch (14:00)
- pierś z kurczaka smażona bez panierki na małej ilość oliwy z oliwek, brukselka gotowanaObiadokolacja (max 18:30)
- śledzie (z octu lub w śmietanie)
Dzień 8
- herbata zielona, omlet patrz dzień 4 (można dodać pieczarki paprykę wedle upodobań)Drugie śniadanie ( 10:00)
- 2 kabanosy, sok pomidorowyLunch (14:00)
- pstrąg pieczonyPstrąg cały patroszony ok. 500-700g, 2 łyżki masła, 4-6 ząbków czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz, folia aluminiowa
Pstrąga oskrobać z łuski
Umyć położyć na foli aluminiowej
2 łyżki masła utrzeć z posiekanym czosnkiem 4-6 ząbków, dodać posiekaną natkę pietruszki (pół pęczka)
Tak przygotowaną masę włożyć do środka pstrąga i dać odrobinę na wierzch ryby, następnie zawinąć szczelnie w folie aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika
180 C ok. 20-25 min nie dłużej
- fasolka po bretońsku ok. 300gDzień 9
-mięta, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, jajecznica na szynceDrugie śniadanie ( 10:00)
- udko z kurczaka z rożnaLunch (14:00)
- zupa brokułowa kremPaczka mrożonego brokuła, kostka rosołowa, śmietanka słodka 12%
Brokuł wrzucić na wrzątek ok. 1l wody gotować do miękkości ok. 20 min dodać kostkę rosołową zdjąć z ognia zmiksować na konsystencje kremu odparować do zgęstnienia i dodać śmietankę (koniecznie słodka nie kwaśna) doprawić lekko solą i białym pieprzem
- tatar 150-200g