Czy jak dodam wódki do masy budyniowej to mi sie nie zważy. Czy macie panie jakieś sprawdzone na 100% przepisy na mase bydyniową? Chciałbym zrobic ciasto ale w przepisie jest tylko budyń bez masła bez niczego! Czy on zastygnie i bedzie sie trzymal masy? Pomoże ktoś! A i jeszcze pytanko jak długo czekac aby mleko skondensowane ostygło?
Czy Mozna Dodać Wódki Do Masy Budyniowej?mleko Skondensowane...
Rozpoczęty przez
Gość_eemil_*
, 20.07.2009 19:38
5 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość_eemil_*
Napisano 20.07.2009 - 19:38
Napisano 22.07.2009 - 10:01
Masa budyniowa.
1/2 litry mleka (czyli 2 szklanki)
12 łyżek cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kostka masła
Wykonanie:
Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować w drugiej szklance mleka rozprowadzić mąkę i żółtka i jak mleko będzie kipieć wlać mleko z mąką i gotować aż zgęstnieje wystudzić i utrzeć z masłem.
A co do pytania to myślę że można dać wódkę ale do ostudzonego budyniu małym strumyczkiem lać i mieszać i dopiero utrzeć z masłem. Gdyby się masa zważyła to daję masę do rondelka i stawiam na gazie i mikserem na szybkich obrotach miksuje wtedy ładnie się łączy.
1/2 litry mleka (czyli 2 szklanki)
12 łyżek cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kostka masła
Wykonanie:
Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować w drugiej szklance mleka rozprowadzić mąkę i żółtka i jak mleko będzie kipieć wlać mleko z mąką i gotować aż zgęstnieje wystudzić i utrzeć z masłem.
A co do pytania to myślę że można dać wódkę ale do ostudzonego budyniu małym strumyczkiem lać i mieszać i dopiero utrzeć z masłem. Gdyby się masa zważyła to daję masę do rondelka i stawiam na gazie i mikserem na szybkich obrotach miksuje wtedy ładnie się łączy.
#3 Gość_eemil_*
Napisano 22.07.2009 - 17:26
dziekuje
Napisano 09.08.2009 - 14:01
Ja wodke dodaje prawie do wszystkich mas i zawsze pod sam koniec jak juz masa jest utarta.Jeszcze nigdy mi sie nie zwazyla
Napisano 26.12.2010 - 13:39
A mnie właśnie taka z żółtkami się przed świętami zważyła i ucierałam jeszcze raz dolewając po łyżeczce wrzątku i było ok.
Napisano 10.01.2011 - 10:48
Użytkownik basga dnia 26.12.2010 - 13:39 napisał
A mnie właśnie taka z żółtkami się przed świętami zważyła i ucierałam jeszcze raz dolewając po łyżeczce wrzątku i było ok.
Masa się warzy wtedy, kiedy składniki mają różną temperaturę. To jest główny powód. Wystarczy leciutko podgrzać, ale można też zacząć od utarcia 1/4 kostki masy i dodawać po łyżce zwarzoną masę, ale to dłuższy proces, choć smakowo mniej masa traci na wartości.