Gość eemil Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Czy jak dodam wódki do masy budyniowej to mi sie nie zważy. Czy macie panie jakieś sprawdzone na 100% przepisy na mase bydyniową? Chciałbym zrobic ciasto ale w przepisie jest tylko budyń bez masła bez niczego! Czy on zastygnie i bedzie sie trzymal masy? Pomoże ktoś! A i jeszcze pytanko jak długo czekac aby mleko skondensowane ostygło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Masa budyniowa. 1/2 litry mleka (czyli 2 szklanki) 12 łyżek cukru cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kostka masła Wykonanie: Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować w drugiej szklance mleka rozprowadzić mąkę i żółtka i jak mleko będzie kipieć wlać mleko z mąką i gotować aż zgęstnieje wystudzić i utrzeć z masłem. A co do pytania to myślę że można dać wódkę ale do ostudzonego budyniu małym strumyczkiem lać i mieszać i dopiero utrzeć z masłem. Gdyby się masa zważyła to daję masę do rondelka i stawiam na gazie i mikserem na szybkich obrotach miksuje wtedy ładnie się łączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość eemil Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Ja wodke dodaje prawie do wszystkich mas i zawsze pod sam koniec jak juz masa jest utarta.Jeszcze nigdy mi sie nie zwazyla :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 A mnie właśnie taka z żółtkami się przed świętami zważyła i ucierałam jeszcze raz dolewając po łyżeczce wrzątku i było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pola Połetek Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 A mnie właśnie taka z żółtkami się przed świętami zważyła i ucierałam jeszcze raz dolewając po łyżeczce wrzątku i było ok. Masa się warzy wtedy, kiedy składniki mają różną temperaturę. To jest główny powód. Wystarczy leciutko podgrzać, ale można też zacząć od utarcia 1/4 kostki masy i dodawać po łyżce zwarzoną masę, ale to dłuższy proces, choć smakowo mniej masa traci na wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.