Polecam przepis na kalafiora. Znalazłam go w książce Ewy Aszkiewicz "365 obiadów na polskim stole". Wypróbowałam i jest naprawdę pyszny. Do kalfiora proponuję dodać sztukę mięsa, wedle gustu. :)
Składniki:
kalafior,
sól, cukier,
łyżeczka masła,
10 dag startego sera,
Sos:
łyżka masła,
łyzka mąki,
10 dag startego żółtego sera,
1/2 szklanki śmietany,
łyzka tartej bułki,
odrobina masła,
Wykonanie :
Obrany i oczyszony kalafior obgotować 8 minut w wodzie z solą i odrobiną cukru.Kalafior nie może być rozgotowany.
Roztopić masło, dodać mąkę, zasmażyć. Gdy zasmażka będzie gładka dodać szklankę wywaru z kalafiora, zagotować, dodać ser, śmietanę, przyprawy. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wyłożyć kalafiora, polać sosem, posypać serem i bułką tarta.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. :lol: