Skocz do zawartości

wiosenka

Smakowicze
  • Postów

    11
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia wiosenka

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Super wyglądają te gąsienniczki:"))) Chętnie bym je zrobila ale to chyba zbyt trudne jak dla mnie, nie posiadam umiejętności manualnych:(
  2. To ja moge Wam tylko pozazdrośćić. Nie rozumiem dlaczego masa mi nie wyszła i wszystko spłynęło ;) Dzisiaj rozmawiałam z koleżankami w pracy i one nie były zdziwione kiedy im powiedziałam że masa wyszła mi rzadka. Tylko dlaczego niektórym sie udaje? Może to wina masła bo mleko było gęste że można było kroić. Ale w smaku ciasto było pyszne i napewno jeszcze go powtórzę tylko najpierw muszę coś zrobić żeby masa była gęsta ;) Pozdrawiam
  3. Dzisiaj zrobiłam ciasto ze słonecznikiem i jestem załamana :sad: Karmel po zmiksowaniu z masłem rozpłynął się . Myślałam, że zgęstnieje po włożeniu do lodówki ale niestety spłynęło wszystko z placka. Nie wiem co zrobiłam nie tak, bo trzymałam się ściśle przepisu. :)
  4. Pyszna karkóweczka, dzisiaj robiłam i polecam ten przepis. Ja przykryłam w czasie pieczenia to sie warzywa nie spiekły:)
  5. Polecam gorąco kurczaka w majeranku: szybki, prosty przepis a trochę inny od tradycyjnego schabowego z piersi kurczaka:) filet z kurczaka 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka vegety 3 ząbki czosnku łyżka majeranku Jajka rozmieszać, dodać vegetę, czosnek i mąkę oraz majeranek. Do tak przygotowanego sosu włożyć kurczaka pokrojonego na plastry i całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu smażyc tak jak zwykłe schabowe. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/91cc9d2e6adf9777.html
  6. Znam ten przepis, robiłam go wiele razy. Jajka faszerowane pieczarkami są po prostu pyszne!
  7. Polecam przepis na kalafiora. Znalazłam go w książce Ewy Aszkiewicz "365 obiadów na polskim stole". Wypróbowałam i jest naprawdę pyszny. Do kalfiora proponuję dodać sztukę mięsa, wedle gustu. :) Składniki: kalafior, sól, cukier, łyżeczka masła, 10 dag startego sera, Sos: łyżka masła, łyzka mąki, 10 dag startego żółtego sera, 1/2 szklanki śmietany, łyzka tartej bułki, odrobina masła, Wykonanie : Obrany i oczyszony kalafior obgotować 8 minut w wodzie z solą i odrobiną cukru.Kalafior nie może być rozgotowany. Roztopić masło, dodać mąkę, zasmażyć. Gdy zasmażka będzie gładka dodać szklankę wywaru z kalafiora, zagotować, dodać ser, śmietanę, przyprawy. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wyłożyć kalafiora, polać sosem, posypać serem i bułką tarta.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. :lol:
  8. No faktycznie, nie napisałam. No ale chyba jest to logiczne, że w wodzie. Na kostkę około 3 szklanek wody proponuje. :)
  9. Polecam skrzydełka po afrykańsku, słodko kwaśne danie, które smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja osobiście danie to podaje do ryżu, na ciepło:) 1/2 do 1 kg skrzydełek ketchup pikantny kwasek cytrynowy (odrobinę) sól cukier do smaku mąka ziemniaczana 2 jaja warzywa (marchew, pietruszka) Skrzydełka usmażyć w mące i w jajku. W drugim garnku ropzuścić kostkę rosołową, dodać warzywa, ketchup i przyprawy, przełożyć skrzydełka i gotować aż sos będzie krystaliczny. Podawać z ryże. Całe danie obsypać zieleniną
  10. Bardzo się cieszę! :-D Pozdrawiam
  11. Nie mogłam się zdecydować w jakiej kategorii wstawic ten przepis ale jednak postawiłam na przekąski chociaż u mnie w domu czasami funkcjonuje to jako danie główne:) Na talerzu układam porwane liście sałaty lodowej, na to układam usmażone wcześniej paski piersi kurczaka z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Na to układam pokrojonego pomidora, następnie kukurydzę z puszki. Sałatkę polewam sosem: ketchup i majonez wedle upodobania , 2 ząbki czosnku, sól, pieprz Wszystko posypuję starym, żółtym serem i posiekaną bazylią. Wstawiam na godzinę do lodówki. Często tę sałatkę podaję z zapiekaną bagietką z masłem czosnkowym, którą kupuję w supermarkecie.:-D Jeśli mi się udało to na dole powinno byc zdjęcie:)
  12. Bardzo dziękuję wszystkim za miłe powitanie. Napewno coś wstawię niedługo tylko muszę uporac się z obsługą tego forum! Muszę przyznać, że jest ono dla mnie trochę trudne ale postaram się go szybko rozgryźć:-D
  13. Serdecznie witam wszystkich forumowiczów! :-D Mam na imię Agnieszka i pasjonuję się gotowaniem, pieczeniem, przyrządzaniem różnych potraw. Od dawna zbieram przepisy, mam ich całkiem pokaźną kolekcję, oglądam programy kulinarne, szperam w internecie. Będzie mi bardzo miło gościć w gronie "Smacznych forumowiczów". :P Na codzień pracuję w szkole, jestem nauczycielką języka angielskiego. Interesuję się również uprawianiem roślin, zwłaszcza kwiatów, fotografią, dobrą literaturą i podróżowaniem. Przy okazji dziękuję pani Dorocie, która pomogła mi się w końcu przywitać :P Pozdrawiam!!! :D
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.