1 kg ryby mrożonej mintaj
- odmrozić, przyprawić, pokroić na małe kawałki ( ok. 4 cm długości, ale mogą być wieksze jak kto woli), opanierować w jajku i bułce tartej i usmażyć z obydwu stron. Ostawić i przygotować zalewę.
Zalewa:
3/4 szklanki octu
2 i 1/4 szklanki wody
9 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
15 dkg przecieru pomidorowego
6 łyżeczek cukru
3 łyżeczki soli
12 łyżek oleju
1/2 kg cebuli pokrojona w paski
to wszystko zagotować i chwilkę pogotować jeszcze na małym ogniu.
Nastepnie bierzemy duży półmisek i układamy warstwami: najpierw usmażona ryba, na to zalewa, znowu ryba i znowu zalewa. Ostatnią warstwą powinna być zalewa. Przykryć i odstawić na noc do lodówki do przgryzienia.
Polecam gorąco tę rybkę, jest wyśmienita, robi hit na każdej imprezie, wszyscy zawsze proszą o przepis!! :lol:
Jola.