Skocz do zawartości

elunia.o

Smakowicze
  • Postów

    40
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia elunia.o

Stały bywalec

Stały bywalec (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. Polecany przez Ciebie przepis jest wart wypróbowania.Tylko jedno pytanie: co z tą herbatą? Mam ją zaparzyć, czy dodać listki?
  2. To wspaniały pomysł,żeby Smakowicze wzięli udział w tej akcji.Popieram ją z całego serca.Dzisiaj wpłacę pieniądze.Wszystkiego dobrego dla Łukasza!
  3. Myślę, że warto spróbować.Mam tylko pytanie czy fasola ma być sucha, czy świeża?
  4. Faktycznie wyśmienite!! Dla mnie i mojej rodziny rewelacja.Robię je bardzo często z kupnym sosem borowikowym. Dziwię się, że przeszły bez komentarza.Daję 5 i pozdrawiam
  5. Sałatka pyszna!Przepis dla mnie ważny , bo bez kukurydzy.Mam znajomych,którzy jej nie jedzą.Byli zachwyceni.Dziękuję
  6. Ja też spóźniona, ale dopiero się dowiedziałam. Serdeczne gratulacje!!! Jest cudny!!! Niech się zdrowo chowa.
  7. 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka groszku 1 puszka kiełków sojowych 1 ser feta Fasolę, groszek, kiełki osączyć,ser pokroić w kostkę.Wszystko wymieszać,doprawić pieprzem.Dodać sos z majonezu ze śmietaną. Smacznego
  8. składniki (proporcje dowolne): 4 duże ziemniaki, 1 opakowanie mrożonej marchewki krojonej w kostkę, 1 cebula, 20 dkg surowego boczku, ziele angielskie, liść laurowy, vegeta Gotujemy wodę dodając sól, ziele, liść, pokrojoną w kostkę cebulę i 1 łyżeczkę masła. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wody.Po chwili wrzucamy marchewkę.Gotować prawie do miękkości. Boczek kroimy w kostkę, smażymy, dodajemy mąkę ( zasmażka) i przekładamy do ziemniaków, chwilę gotujemy, doprawiamy pieprzem i vegetą. Podajemy z dowolnym mięsem, a najlepiej z mielonymi kotletami.
  9. elunia.o

    Zupa Rzodkiewkowa

    Gotujemy 2-3 l wywaru mięsno-warzywnego ( wystarczy jedno udko z kurczaka), dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki. 2 pęczki rzodkiewek kroimy dowolnie i smażymy krótko na maśle.Wrzucamy do wywaru.Na koniec dodajemy topiony serek śmietankowy i mieszamy, aż się rozpuści.( łatwiej jest wymieszać w osobnym naczyniu).Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekany koperek. Uwaga! Rzodkiewki tracą kolor jak się je zbyt długo smaży i jak są dłużej w wywarze. Nie ma to wpływu na smak zupy. Polecam
  10. Przepis mam z TV, gdzie podawano przykładowe śniadania dla ucznia. Proporcje są dowolne. Seler naciowy, jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz,majonez. Ja na 4 łodygi selera biorę 4 jajka.Seler i jajka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i mieszamy z majonezem.Polecam, bo jest pyszne i zdrowe.
  11. Słoik zielonej fasolki szparagowej cebula 3 jajka ugotowane na twardo majonez Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, dodajemy odsączoną fasolkę i pokrojone w kostkę jajka. Wszystko krótko podgrzewamy.Do gorącego dodajemy 1-2 łyżki majonezu.Podajemy z bagietką lub dowolnym pieczywem. Smacznego
  12. Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta! Rewelacja ;) ;) ;) .Daję 5
  13. Rozpuszczamy w 2 l wody kostkę rosołową, zagotowujemy. Dodajemy 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę, mrożoną mieszankę chińską (mam ulubioną, ale nie wiem czy można reklamować).Jak ziemniaki będą miekkie dodajemy lekko odsączoną puszkę groszku konserwowego i serek topiony, śmietankowy( 10 dkg). Energicznie mieszamy. Jak serek się rozpuści mamy gotową zupę. To jest oryginalny przepis, ale wg mnie zupa jest o wiele smaczniejsza, jeżeli wywar ugotujemy np. na udku kurczaka, albo nawet na 2-3 skrzydełkach.Smacznego!
  14. Kotlety schabowe z tzw. kostką ugotować w bulionie z warzyw.Jeżeli mamy więcej bulionu ( zależy od ilości kotletów),to odlewamy trochę na sos, a na pozostałym gotujemy zupę. Robimy sos chrzanowy : rozpuszczamy trochę masła, dodajemy mąkę,(nie rumienimy), bulion, śmietanę i chrzan.Doprawiamy do smaku. Do gotowego sosu wkładamy ugotowane schabowe.Zostawiamy na chwilę, żeby przeszły smakiem.Podajemy z ziemniakami. Odnośnie zupy, to powinna mieć ona jakiś zdecydowany smak, bo generalnie ten bulion na schabie jest mdły.
  15. Pastę zrobiłam wczoraj. Jest pszna. ;) Smakuje całej mojej rodzince.Daję 5
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.