Skocz do zawartości

Lukier


Gość jakubs13

Rekomendowane odpowiedzi

Lukier 1 białko jajka 3 łyżki cukru pudru ( przesianego) sok z cytryny Białko utrzeć z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny Jakubie najczęściej robię lukier w nastepujący sposób: Do przesianego cukru pudru ucierając dodaję letnią wodę, ( zimna też może być ) w takiej ilości aż utworzy się odpowiednio gęsta masa i do smaku dodaję sok z cytryny. Jeżeli zrobię go za dużo, to zamrażam. Lukry też robi się gotowane, z żółtkiem, z piany zaparzanej i o różnych smakach. Najbardziej odpowiada mi ten sposób robiony bez białka. Pozdrawiam. ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lukier z cukru, wody i cytryny jest zdecydowanie szybszy i lepszy. Dokladnych skladnikow Ci nie podam bo to zalezy od tego ile potrzebujesz lukru. Robie go na oko, tzn. wsypuje tak ze 4 lyzki cukru pudru do glebokiego talerza, wlewam odrobine goracej wody i sok z cytryny, mieszam dokladnie, i jesli jest za gesty dolewam soku z cytryny lub wody, jesli wyszedl za rzadki dosypuje cukru. Musi miec lejaca konsystencje, ale nie za bardzo.Trzeba to zrobic na wyczucie. Tego lukru sie nie podgrzewa!!!, tylko miesza i polewa ciasto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.