Biszkopt: 
3 jajka 
0,5 szkl. cukru 
1 cukier waniliowy 
1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 
0,5 szkl. mąki tortowej 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka octu 
Masa budyniowa: 
2 budynie śmietankowe bez cukru 
650 ml mleka 
5 łyżek cukru 
150 g masła 
Masa wiśniowa: 
2 duże słoiki wiśni w kompocie bez pestek ( po ok. 680 ml każdy) 
2 budynie śmietankowe bez cukru 
ok. 4 łyżki cukru ( dostosować ilość cukru wg własnego smaku ) 
2 cukry waniliowe 
Dodatkowo: 
500 ml śmietany kremówki 
ok. 400 g herbatników ( ok. 48 sztuk ) 
1 galaretka wiśniowa
Wykonanie:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, na koniec wlać ocet. Całość rozsmarować na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 15 min. w 180°C. Po upieczeniu ostudzić.
Masa budyniowa:
Z mleka odlać pół szklanki, rozmieszać w tym budynie i cukier. Resztę mleka zagotować, wlać mieszankę i ugotować budyń. Do gorącego dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Gotowy gorący budyń wylać na biszkopt. Odstawić w chłodne miejsce.
Masa wiśniowa:
Zawartość słoików przelać do dużego garnka. Odlać pół szklanki kompotu i rozmieszać w nim budynie. Do wiśni wsypać cukier i cukier waniliowy. Zagotować. Na gotujący się kompot z wiśniami wylać mieszankę budyniową i mieszać do zgęstnięcia. Gorące wyłożyć na przestudzony budyń. Ułożyć połowę herbatników i odstawić do ostygnięcia.
Kiedy ciasto będzie zimne ubić śmietankę na sztywno ( można dodać fix do śmietanki) i rozłożyć na herbatnikach.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzić do momentu kiedy będzie tylko ciepła. Maczać w niej pozostałe ciastka i układać na warstwie śmietanowej lub herbatniki ułożyć bezpośrednio na śmietankę ( bez namaczania) i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. Smacznego!
Ciasto wykonałam wg własnej fantazji :) najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy herbatniki pożądanie zmiękkną.