Witam 
  
Przepis i wykonanie w wersji video szachownicy biszkoptowo serowej, jest pyszna a do tego ładnie się prezentuje na stole. 
  
Zapraszam 🙂 
  
  
https://www.youtube.com/watch?v=a0mJHJIO0lA 
  
  
  
 [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]  
  
Przepis:  BISZKOPT : 
4 duże jajka 
3/4 szkl. cukru 
budyń waniliowy 
1 szkl. mąki 
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki kakao    MASA TWAROGOWA: 
kostka margaryny 
1 kg mielonego twarogu 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
3/4 szkl. cukru 
4 jajka 
1/2 szkl. rodzynek 
sok z połowy cytryny 
ewentualnie polewa czekoladowa do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: 
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy 4 łyżki wody, żółtka, kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Ciasto wlewamy do blachy i pieczemy ok. 20 min w temp 180 stopni C. Studzimy i kroimy na 8 pasków. 
Masa: margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy twaróg i mąkę. Miksujemy, następnie wrzucamy rodzynki i mieszamy. Z białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z masą twargową i wlewamy sok z cytryny. 
W blaszce układamy 4 paski biszkoptu, zachowując ok 2cm odległości. Przerwy wypełniamy połową masy twarogowej. Masę przykrywamy pozostałymi paskami biszkoptu, a wolne miejsca wypełniamy resztą masy. Ciasto pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Ewentualnie delorujemy polewą czekoladową.