Pyszne ciasto dla łasuchów, miłośników zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia.
Składniki
Kruche ciasto
- 1 szklanka mąki
- 100 g margaryny
- 1 żółtko
- 140 g cukru pudru
Masa makowa
- 0,5 kg suchego maku
- 1 białko
- 180 g cukru
- 3 czubate łyżki kaszy manny
- kilka kropel olejku migdałowy
Masa serowa
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru
- 150 g margaryny
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Wykonanie
Kruche ciasto - mąkę, margarynę, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 190oC.
Masa makowa - mak zagotować i wystudzić. Zmielić trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszać.
Masa serowa - ser trzykrotnie zmielić. Jajka ubić z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Na kruchy spód wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC piekarnika i piec 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Zdjęcia ciasta dostępne tutaj