biszkopt:
9jajek
1,5 szkl cukru kryształu
1 szkl. mąki krupczatki
1/2 szkl kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
9 białek ubić na sztywna piane, można dodać szczyptę soli. ubijając
dodawać cukier. następnie dodać żółtka. wmieszać delikatnie mąkę
krupczatkę złączoną wcześniej z kakaem i proszkiem do pieczenia.piec
ok 1godz 20minut w dużej tortownicy.
wkładka kokosowa:
5 białek
1 szkl cukru pudru
15dag kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier. wmieszać delikatnie
kokos, mąkę i proszek do pieczenia. piec ok 30 monut.
masa:
2,5 szkl mleka
1 szkl cukru
5 żółtek
1 cukier waniliowy
2 kostki masła
3 łyżki mąki krupczatki (z czubkiem)
czekolada gorzka
czekolada mleczna pokrojona w kostkę
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. żółtka ubić
mikserem z mąką. dodać 0,5szkl mleka i ubijać. ubitą masę wlać do
wrzącego mleka i zagotować, ciągle mieszając, wystudzić.
2 kostki masła utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. ucierać. na
koniec rozpuścić w 2 łyżkach mleka gorzką czekoladę i dodać do masy
dalej ucierając. można dodać do masy spirytus.
poncz:
w 1/2 litra wody zaparzyć mocną herbatę, dodać 5 łyżek spirytusu, ok
z 1/2 cytryny i 4 łyżki cukru.
ciasto przekroić na 3 krążki, nasączyć je ponczem. krem podzielić na
3 części. przełożyć masą. do masy wsypać czekoladę mleczną
pokrojoną w kostkę. polać polewą lub przybrać według uznania.
ułożenie tortu:
biszkopt-masa-wkładka kokosowa-masa-biszkopt-masa-
biszkopt
jeśli chcemy zrobić "myszkę" musimy dodatkowo ubiec w zwykłej
brytfance biszkopt ciemny z 8 jajek i wkładkę kokosową. przekładamy tak
samo jak tort.
uszy "myszki" łatwo jest odbić przy pomocy małej miseczki i delikatnie
wykroić.
kokardę odbijamy za pomocą przyłożenia tortownicy, tak aby kokarda
była dopasowana do myszki.reszta dekoracji według uznania.. przy pomocy
kolorowych cukiereczków :wink:
mam nadzieje że tort sie uda i bedzie wszystkim smakować :oops: