Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 15.06.2010 uwzględniając wszystkie działy

  1. Składniki: 15dag pieczarek 15dag startego żółtego sera 15dag wędliny pomidor mała papryka cebula sól pieprz bazylia oregano olej Ciasto: 3łyżki mleka 3łyżki mąki jajko Przygotowanie: Warzywa,pieczarki i wędlinę kroimy w kostkę.Wyrabiamy ciasto nie będzie tego wiele,mieszamy z warzywami,doprawiamy do smaku.Łyżką nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron.Podajemy z ketchupem.
    1 punkt
  2. biszkopt: 9jajek 1,5 szkl cukru kryształu 1 szkl. mąki krupczatki 1/2 szkl kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 9 białek ubić na sztywna piane, można dodać szczyptę soli. ubijając dodawać cukier. następnie dodać żółtka. wmieszać delikatnie mąkę krupczatkę złączoną wcześniej z kakaem i proszkiem do pieczenia.piec ok 1godz 20minut w dużej tortownicy. wkładka kokosowa: 5 białek 1 szkl cukru pudru 15dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier. wmieszać delikatnie kokos, mąkę i proszek do pieczenia. piec ok 30 monut. masa: 2,5 szkl mleka 1 szkl cukru 5 żółtek 1 cukier waniliowy 2 kostki masła 3 łyżki mąki krupczatki (z czubkiem) czekolada gorzka czekolada mleczna pokrojona w kostkę 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. żółtka ubić mikserem z mąką. dodać 0,5szkl mleka i ubijać. ubitą masę wlać do wrzącego mleka i zagotować, ciągle mieszając, wystudzić. 2 kostki masła utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. ucierać. na koniec rozpuścić w 2 łyżkach mleka gorzką czekoladę i dodać do masy dalej ucierając. można dodać do masy spirytus. poncz: w 1/2 litra wody zaparzyć mocną herbatę, dodać 5 łyżek spirytusu, ok z 1/2 cytryny i 4 łyżki cukru. ciasto przekroić na 3 krążki, nasączyć je ponczem. krem podzielić na 3 części. przełożyć masą. do masy wsypać czekoladę mleczną pokrojoną w kostkę. polać polewą lub przybrać według uznania. ułożenie tortu: biszkopt-masa-wkładka kokosowa-masa-biszkopt-masa- biszkopt jeśli chcemy zrobić "myszkę" musimy dodatkowo ubiec w zwykłej brytfance biszkopt ciemny z 8 jajek i wkładkę kokosową. przekładamy tak samo jak tort. uszy "myszki" łatwo jest odbić przy pomocy małej miseczki i delikatnie wykroić. kokardę odbijamy za pomocą przyłożenia tortownicy, tak aby kokarda była dopasowana do myszki.reszta dekoracji według uznania.. przy pomocy kolorowych cukiereczków :wink: mam nadzieje że tort sie uda i bedzie wszystkim smakować :oops:
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.