Przepis troche przypominajacy pierogi zamieszczone tu przez teresap, jednak sprobowalam i roznia sie bardzo dlatego zamieszczam, przepis pochodzi z cincin. Co do smaku wole tradycyjne pierogi ale to tez fajna odmiana, sa bardziej napeczniale, troche jak pianki, bardzo szybko sie je robi, z polowy porcji wyszlo mi okolo 20szt.
-1 jajko
-0,5 l kefiru
-szczypta soli
-łyżeczka sody
-mąka(około 4 szklanek)
Wyrobić ciasto,formować pierożki nadziewając je uprzednio truskawką i gotować na parze przez 5 minut.
Można polać masłem lub musem truskawkowym.
MOJE UWAGI: maki poszlo mi wiecej, zrobilam z musem truskawkowym czyli truskawki zmiksowane z cukrem, cukru sporo bo inaczej bedzie kwaskowate, mozna tez do srodka pieroga dodac razem z truskawka troche cukru, parowalam 10 minut zamiast 5, do polowy porcji dodalam cale jajko, sprobujcie bo sa troszke inne, pierwsze zdjecie jest z parowania.