Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 27.10.2010 uwzględniając wszystkie działy

  1. Trochę wiadomości znalezionych w internecie >> może komuś się przydadzą :) Wycinek z netu Pierwsza zaleta: oszczędność czasu! Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o wiele mniej czasu niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach ? od 110 do 116 °C ? co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%! Druga zaleta: zwiększenie ilości witamin w posiłku! Skrócenie czasu gotowania i ograniczenie dostępu tlenu wiąże się z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku. Trzecia zaleta: intensywny smak! Gotowanie w szybkowarze pozwala skrócić czas przetwarzania żywności oraz ograniczyć dostęp tlenu, dzięki czemu w większym stopniu jest zachowywany oryginalny smak i naturalny kolor potraw w porównaniu z konwencjonalnymi metodami gotowania. Zobacz i spróbuj! Czwarta zaleta: oszczędność energii! Gotowanie w szybkowarze pozwala bardziej efektywnie wykorzystać energię niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych garnków. Skrócenie czasu gotowania pozwala na redukcję zużycia energii aż o 50%. Dodatkowa opcja: gotowanie na parze bez ciśnienia Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w funkcję gotowania na parze, która służy do gotowania wyjątkowo delikatnych potraw. Po wybraniu tej funkcji do gotowania nie jest używane wysokie ciśnienie. Pozwala ona zrezygnować z zakupu dodatkowego naczynia do gotowania na parze. Gotowanie bezciśnieniowe szybkowar stosować można też do normalnego gotowania Szybsze gotowanie czas gotowania jest w porównaniu do zwykłych garnków. krótszy nawet o 70% Łagodniejsze gotowanie dzięki krótszym czasom gotowania potrawy zachowują witaminy i wartości odżywcze Aromatyczne gotowanie krótszy czas gotowania powoduje zachowanie większości witamin i substancji mineralnych Zmienne stopnie gotowania elastyczny wybór pomiędzy stopniem łagodnym (ok. 109°C) dla wrażliwych potraw, a stopniem szybkim (ok. 116°C) dla mięsa, posiłków jednodaniowych, itd. Energo-oszczędnie skrócenie czasu gotowania pozwala na oszczędzanie nawet do 50% energii Długowieczne i odporne ze stali szlachetnej nierdzewnej 18/10, wyposażone w wysokowartościowe uchwyty z tworzywa sztucznego Proste czyszczenie garnek przystosowany jest do zmywarek, zawory ciśnieniowe można przepłukiwać lub zdejmować Jak długo gotujemy (czas w minutach) włoszczyzna 5-6 pieczeń cielęca 15-20 kalafior cały 4-6 pieczeń wieprzowa 25-30 ziemniaki obrane 6-8 pieczeń wołowa 40-50 ziemniaki w mundurkach 8-10 gulasz 15-20 buraki 15-25 pstrąg 4-6 kukurydza w kolbach 8-10 zupa jarzynowa 4-8 fasola nie moczona 15-20 rosół z mięsem 35-40 kasza gryczana 6 zupa pomidorowa 6-8 kura 20-25 kapuśniak 15
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.