3kg buraków
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki soli
3 szklanki wody
1 szkanka octu
1.5 szkl.cukru
po 8 sztuk liść laurowy i ziele ang.
Buraczki ugotować w całości,zetrzeć na dużych oczkach.Do utartych buraczków dodać 3 ząbki czosnku,może być więcej.Pokroić cebule w piórka dodać do buraczków,oraz 2 łyżki soli.Przygotować zalewę z 3 szkl.wody 1szkl.octu 10 %,1.5szkl cukru oraz 8 szt.liść laurowy i ziele ang.Ostudzoną zalewą zalać buraczki,odstawić na 24h.Potem zlać sok wlać do słoików zakręcić zagotować.Świetny do barszczu.Buraczki włożyć do słoików zalać niewielką ilością oleju zagotować.Wnuczki chwala są fajne.
Życzę smacznego. Przepis pochodzi z ziemi Lubuskiej.