1/2 kg matiasów
4 - 5 ogórków konserwowych
2 cebule
1 pęczek pietruszki
Sos:
1 słoiczek ketchupu
1/2 szklanki oleju
2- ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
matiasy, ogórki i cebulę kroimy w drobna kostkę, pietruszkę siekamy i przekładamy do jednej miseczki.
Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą (czosnek przeciskamy przez praskę).
Sosem polewamy matiasy ogorki cebulę i pietruszkę i dokładnie mieszamy.
U mnie te śledzie robią furore :razz:
Smacznego!
zawsze staram się mieć w domu kilka zapuszkowanych warzyw i gdy zapowiadaja się goście typu "będę za pół godziny", robię tą sałatkę:
7 jajek
po puszcze kukurydzy
groszku
czerwonej fasoli
dwie łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
jajka gotujemy na twardo, kroimy w średnia kostkę, łączymy z osączonymi warzywami i mieszamy z przyprawami
2 słoiczki selera konserwowego
1 puszka ananasa
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka kukurydzy
10 dag żółtego sera
sól, majonez
Produkty w zalewie odsączyć. Ananasa i jajka pokroić w kostkę, żółty ser starkować na grubo. Wszystkie składniki posolić, wymieszać z majonezem. Wstawić do lodówki .