Skocz do zawartości

novijka

Smakowicze
  • Postów

    13
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O novijka

  • Urodziny 18.10.1985

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Częstochowa

Osiągnięcia novijka

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. Czy zna ktos przepis na placki po wegiersku?? Chodzi mi glownie o sos bo placki ziemniaczane wiem jak zrobic :-D. Z gory dziekuje
  2. Dziekuje bardzo za tak cieple i entuzjastyczne przyecie...:-D. Dorotko mam nadzieje ze zupka bedzie smakowala..napisz wrazenia :-D ... jestem ciekawa czy i zasmakuje.
  3. Cos o mnie...hmm... Mam na imię Madzia dla przyjaciół Novijka . Mieszkam sobie w Czestochowie, ktora nie do konca jest taka swieta . Mam 22 lata. Jestem eksternistka, rozbijam szybe zamiast ja umyc. W szkole zycia sprawiam bezustanne klopoty wychowawcze . Łatwo wybaczam (łatwo - nie znaczy wszystko). Ustepuje staruszkom miejsca, ale tylko na krotkich trasach . Potrafie perfekcyjnie zamknac sie w sobie za to jak sie otwieram to juz na osciez. Karmie glodnych bo nigdy nie wiadomo kiedy zajme ich miejsce (i sikorki bogatki tez ). Czepiam sie i marudze, po czym nazywam to watpliwosciami . Placze, ale w przeciwienstwie do wielu kobiet zawsze wiem z jakiego powodu. Kura domowa i Matka Polka - to nie o mnie. Imponuje mi: intelekt, wrażliwość, odwaga (sięgająca dalej niż skoki z mostu na jakiejś gumie do gaci) uczciwość To by byla taka krotka charakterystyka mojej osoby A i jeszcze kocham taniec :cry:. Mam sporo ciekawych przepisow ktorymi sie oczywiscie z Wami podziele. Powklejam zdjecia jesli bede oczywiscie umiala bo narazie mi nie wychodzi - ale probuje. P.s. Jakby ktos mogł mi wytłumaczyć jak to zrobić byłabym wdzieczna. Z góry dziekuję :cry:. I jeszcze raz witam wszystkich :razz:...mam nadzieje, ze przyjmiecie mnie do swojej spolecznosci :razz:.
  4. zamieściłam przepis na zupe ze szpinakiem :cry: także zapraszam do działu zup - może akurat przypadnie Ci do gustu
  5. oj nie wiedziałam, że jest już tutaj takie ciasto...niedawno się zalogowałam...także prosze mi wybaczyć :cry:. Ale jednak zawsze warto przypomnieć tak wspaniałe ciasto :cry:. Pozdrawiam :razz:
  6. 4 kg ogórków 25 dag marchwi 80 dag cebuli 1 lub 1/2 kg czerwonej papryki natka pietruszki Zalewa: 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki oleju sól cukier ziele angielskie pieprz liść laurowy Ogórki utrzeć na niezbyt cieńkie talarki, marchewkę utrzeć na łezkach, cebulę pokroić w półksieżyce, papryke w paseczki, pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodac zalewę i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odlać zalewę i powkładać warzywa w słoiki. Słoiki włożyć do wody i gotować 15 minut. Smacznego :cry: Czekam na wasze opinie :cry:
  7. 4 kg cukini 1 kg marchwi 1 kg cebuli 1 kg papryki czerwonej Zalewa: 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki oleju 2 łyż. soli liść laurowy ziele angielskie Cukinię i marchewkę utzrec na tartce (łeżki), cebulę pokroić w kostkę, paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodać zalewe i odstawic na 2 godziny. Po 2 godzinach odlać zalewę i gotować warzywa przez 3-4 minuty. Nastepnie włożyć składniki do słoików i odwrocić do góry dnem. Smacznego! :cry: Jeśli komuś wyda się za dużo składników na jego rodzinkę może oczywiście zmodyfikować przepis. Ja robię jej dużo ponieważ mój narzeczony tą sałatkę wprost uwielbia :cry:. Pozdrawiam :razz:
  8. Składniki: 500g szpinaku ząbek czosnku 150 g szynki drobiowej (w kawałku) 3/4 szklanki śmietany 2 łyżki masła 2 łyżki curry łyżka mąki 4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki) sól pieprz Wykonanie: 1. Szpinak opłukać, odciać ogonki. Grubo posiekać. Gotować 2-3 minuty w osolonym wrzatku. Odcedzić. 2. Masło rozgrzać. Podsmażyć w curyy, a następnie dodac czosnek. Smażyć chwilę razem. Dodać szpinak i znowu chwilę smażyć. Doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion. Gotować około 20 minut. 3. Śmietanę wymieszać z mąką. Wlać do zupy. Zagotować. Szynkę pokroić w drobną kostkę i rozłożyć na talerze. Zalać zupą. UWAGA! Zamiast szynki do zupy można dodać ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki lub kostkę jajka albo grzanki. Pzrepis wziełam dawno z jakiejś gazety i od tej pory na stałe zagoscił w moim menu :cry:. SMACZNEGO! Czekam na wasze opinie :cry:
  9. 1. Biszkopt - każdy ma swój wypróbowany przepis, ja mam ich kilka, ale do tego ciasta polecam ten: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej + resztę mąki pszennej tak aby była czubata szklanka (dla początkujących: mąke należy przesiać :cry:) Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksując dodać żółtka. Mikser włączyć na małe obroty i dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Wyłączyć mikser, dodać olej o ocet i lekko przemieszać. 2. Masa "Kubuś" 1 duży Kubuś z marchewką 3/4 kostki margaryny 3 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru Na "KUbusiu" ugotować budyń dodając cukier. Do gorącego budyniu dodać margarynę. Dobrze rozprowadzić łyżką, tak aby się połączyła z masą. Gorący budyń "Kubuś" wylać na przestudzony biszkopt. 3. Masa śmietanowa: 1/2 l śmietany kremówki 2 torebki śnieżki - w proszku 4 łyżeczki żelatyny - rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody Kremówkę ubić ze śnieżką na koniec dodać przestudzona żelatynę i wymieszać. Krem śmietanowy wyłożyć na przestudzony budyń "Kubuś". Na wierzchu ułożyć herbatniki moczone w alkoholu. Polać lukrem Jeśli zastanawiacie się jak zrobić lukier podaję przepis: Lukier: wycisnąć sok z 1/2 cytryny. Dodać cukier puder (1/2 szklanki) i utrzeć. Polać zygzakiem po herbatnikach :cry:. SMACZNEGO!! Czekam na opinie :razz:. Ciato u mnie w domu znika w mgnieniu oka :razz:
  10. novijka

    Ketchup

    ale pozniej zrobic z tego jednolita papke? Jestem poczatkujaca w gotowaniu :razz:
  11. novijka

    Salsa

    ja uzywam pikantnego poniewaz uwielbiam wszystko co pikantne :razz:, ale mozna rowniez uzyc lagodnego - zalezy co kto lubi :razz:...dziekuje za przywitanie na forum :razz:...fajnie tutaj :)...Pozdrawiam :razz:
  12. novijka

    Salsa

    1/2 kg matiasów 4 - 5 ogórków konserwowych 2 cebule 1 pęczek pietruszki Sos: 1 słoiczek ketchupu 1/2 szklanki oleju 2- ząbki czosnku 1 łyżka musztardy matiasy, ogórki i cebulę kroimy w drobna kostkę, pietruszkę siekamy i przekładamy do jednej miseczki. Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą (czosnek przeciskamy przez praskę). Sosem polewamy matiasy ogorki cebulę i pietruszkę i dokładnie mieszamy. U mnie te śledzie robią furore :razz: Smacznego!
  13. Moja mama robi golabki w szybkowarze i zawsze wychodza wysmienite :razz:
  14. Ja też bardzo lubię oglądać Nigellę...spisuję jej przepisy do swojego zeszyciku :razz:.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.