Skocz do zawartości

mcwill

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    10
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O mcwill

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  • Urodziny 02.07.1976

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Poznań
  1. A ja dorzucam kiełbasę pokrojona i podsmażoną na patelni.
  2. Właśnie pracuje nad takim efektem:) Zdjęcia te kiedyś znalazłem w necie szukając sposobu na wsadzenie całego owocu do butelki. Pokazują one przykład na gruszce. Ja testuje butelkę na swojej jabłonce (późna odmiana) zobaczymy co z tego będzie. Cała sztuka polega na założeniu butelki na zawiązany owoc i takim jej przymocowaniu by mógł spokojnie wzrastać. Efekt jest powalający po zalaniu nalewką
  3. Produkty: -homar 1-2 sztuki (w sumie 1,2kg) -wino białe wytrawne -2 marchewki -1 seler -2 pęczki koperku ----- -1/2 kostki masła -4 ząbki czosnku ----- chleb pszenny (kawiorka) Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki, wrzucić do dużego garnka, zalać wodą, wlać 1/2 butelki białego wytrawnego wina. dorzucić koperek. Wywaru musi być tyle by zakryć całkowicie homary. NIE SOLIĆ! kiedy woda zacznie się gotować wrzucić wcześniej umytego (niestety żywego) homara lub dwa. Gotować maksymalnie 7 min. W międzyczasie rozpuścić masło
  4. Można kurkumę zastąpić np.szafranem. Niestety gram prawdziwego jest tyle samo wart co gram złota :grin: p.s wszyscy którzy w szafce kuchennej maja wielki pojemniczek "szafranu" np. z Tunezji mowie wam TO nie jest prawdziwy szafran!:/
  5. Przepis jest super, pysznie dziękuję :?:
  6. Nie wiem czy to już sałatka czy jeszcze nie. 1-2 pomidory 1 mozzarella pieprz sól oliwa, olej balsamiczny Pomidora kroimy w plastry, mozzarelle też ser ukladamy na pomidorach. Obficie polewamy oliwa i skrapiamy octem balsamicznym. Pieprz, sól i bagietka. Ja na inna sałatkę tego nie zamienię nigdy Można dodać bazylie świeżą.
  7. Dziwne to mleko w dobie kiedy prawie wszystkie mleka to mleka UHT nie ma opcji by skwaśniało. Dodatkowo mleka UHT po ewentualnym skwaśnieniu sa gorzkie Jest kilka opcji albo było grubo po terminie albo karton był uszkodzony albo ktoś nie przechowywał go w odp temperaturze.. Ciekawe czy po pierwszym mleku dokładnie umyłaś garnek wystarczy odrobina by skwasić kolejny litr. Prosty test to dodać 2-3 krople cytryny do świerzego mleka po kilku minutach jest kwaśne. Takie mleko najlepiej wylać bo tworóg i tak bedzie niesmaczny NO chyba ze to mleko tzw WIEJSKIE
  8. Mam swietny sposób. 1. Zrob kawe rozpuszczalną 2. Do "szejkera" wrzuc 4-5 kostek lodu 3. Wlej kawe + smietanka 4. 1min szejkowania 5. do wysokiej szklanki wrzuc 1 kulke lodów, zalej kawą i na wierzch smietana ubita Można sypnąc posypką mi sie zawsze udaje. Pzdr.
  9. Produkty: -1kg owoców agrestu - 1 litr wódki 45% - 0,3 kg cukru - pół laski wanilii - kawałek korzenia imbiru Przygotowanie: Dojrzały agrest obrać z ogonków i szypułek, umyć i osuszyć. Następnie owoce lekko rozgnieść, aby popękały, ale nie miażdżyć. Zalać wódką, dodać przyprawy i postawić w ciepłym słonecznym miejscu na 2 -3 tygodnie. Po tym czasie zlać nalew, przecedzić i postawić do ciemnego chłodnego pomieszczenia. Owoce zasypać cukrem, wstrząsać co 2 -3 dni naczyniem, aby przyspieszyć rozpuszczanie cukru. Po zlaniu syropu dolewany do niego otrzymany wcześn
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.