Skocz do zawartości

renik

Smakowicze
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Zainteresowania
    psychologia,medycyna i dobra kuchnia

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    5555294

Osiągnięcia renik

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. renik

    Ciasto z owocami

    Mam problem z tą pianą na wierzchu.To dość wysoka temperatura.Co robisz,żeby się nie spaliła? Mam podobny przepis na sernik, ale tam pianę daje się przed końcem pieczenia na ok. 15 minut, a w twoim przepisie odrazu. Dlatego wolę zapytać zanim coś zepsuję ;-) Pozdrawiam
  2. renik

    Sałatka warstwowa

    Dodałam do tej sałatki w środek pokrojoną w kostkę szynkę, a na wierzchu posypałam czerwoną papryką konserwową również pokrojoną w kostkę i szczypiorkiem.Oryginalna wersja była troszkę mdła, a z tymi dodatkami jest extra...
  3. renik

    Pizza

    Robiłam do tej pory różne pizze , ale to ciasto wyszło znakomite.Pizza zniknęła w pare minut i już myślę o tym,żeby zrobić ją z innymi dodatkami. Polałam ją sosem czosnkowym i ketchupem, a jako przyprawę wykorzystałam mieszankę ziół do kuchni włoskiej.Była super...dzięki za przepis.
  4. renik

    Piekarnik ;(

    Ja też polecam ten piekarnik z bazaru, kupiła go sobie moja mama kiedy jej kuchenka gazowa doprowadziła ją do szału po kolejnym spalonym cieście. Nie pomogła nawet cegła i foremki z wodą.Ten piecyk z targu jest faktycznie szkaradny, ale za to świetnie piecze. A jeśli kiedyś będziesz zmieniać kuchenkę to polecam te z piekarnikiem elektrycznym,sama mam taki i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
  5. 25 dkg.mąki , 2 dkg. drożdży, jajko, łyżka oleju, łyżeczka cukru, sól, 3-4 łyżki ciepłego mleka, dodatki według uznania. Do mąki dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, cukier, jajko i olej.Posolić i zagnieść ciasto. Okrągłą foremkę lub prodiż posmarować olejem, rozciągnąć ciasto równo na całym dnie i znów posmarować olejem i ketchupem. Na ciasto układać wszystko na co mamy ochotę, posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika. Ciasto robi sie szybko i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ;-) Osobiście mąkę daję stopniowo ,żeby ciasto nie wyszło zbyt twarde i dodaje więcej mleka niż w przepisie. Jest naprawdę prosta , szybka i smaczna.
  6. renik

    Sałatka ,,GYROS"

    SAŁATKA GYROS 70 dkg.mięsa z drobiu (wystarczy 1 duża pierś) 2 cebule- kroić w kostkę puszka kukurydzy papryka czerwona (świeża) korniszon kapusta pekińska majonez+ ketchup łagodny(połączyć do uzyskania rózowej barwy) przyprawa ,,GYROS" WYKONANIE: Mięso pokroić w paski i usmażyć na oleju z połową przyprawy. Wyłożyć na półmisek, zostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu posypać cebulą pokrojoną w kostkę, na to polać odrobinę sosu majonezowego,potem posypać kukurydzą i kapustą pekińską pokrojoną w paski. Lekko posolić. To polać znowu majonezem z ketchupem , na to posypać ogórek-pokrojony w kostkę, a na koniec posypać papryką czerwoną również pokrojoną w kostkę. Sałatka jest dobra następnego dnia .Ładnie prezentuje się w przezroczystej , wysokiej salaterce. Do sosu kupuję zawsze majonez Winiary i ketchup Pudliszki-sprawdzone i najlepsze :) Czasami zastępuję sos majonezowy sosem czosnkowym i jest równie pyszna :roll: SMACZNEGO...
  7. Moi rodzice kiszą zawsze kapustę w ten sam sposób i raz wyszła im miękka. Pamiętam,że kupili ją od innego rolnika, więc myślę,że to jak wychodzi zależy również od kapusty.Być może jest czymś pryskana ??? To moje obserwacje :)
  8. renik

    Podobne pieczarki

    Ja robię równie smaczne pieczarki, ale troszkę inaczej.Odcinam trzonki i drobno kroję, potem przesmażam je z cebulką(również drobniutko pokrojoną) i przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Kapelusze natomiast obsypuje delikatnie czerwonym delikatem, maczam w rozkłóconym jajku i panieruję w bułce tartej. Smażę je na oleju na złoty kolor i układam na talerzu do góry nogami, aby się odsączyły z tłuszczu.Po wystudzeniu układam na półmisku i środeczki napełniam farszem. Uwierzcie,że są wspaniałe i dekoracyjne :)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.