skladniki na 15 sztuk:
3 lyzki orzechow wloskich
2 lyzki kondyzowanych wisni
4 lyzki rodzynek
1 lyzeczka rumu
1/2 l mleka
szczypta soli
3 lyzki cukru
20 dag ryzu (najlepiej okraglego)
3 lyzki masla
skorka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomaranczy
2 jaja
1 dag drozdzy
5 lyzek maki
3 l oleju
Orzechy i wisnie grugo posiekac.Rodzynki oplucz na sitku,osusz,skrop rumem i odstaw na godzine,aby przeszly smakiem alkoholu.
Mleko zagotuj z sola i 1 lyzka cukru.Na wrzatek wsyp ryz,gotuj przez 10-12 minut na malenkim ogniu.Caly czas mieszajac,by ryz sie nie przypalil.Zdejmij z ognia,dodaj maslo,wymieszaj.Przygotowana mase przestudz do temperatury pokojowej.
Zoltka oddziel od bialek.Do masy ryzowej dodaj zoltka,otarta skorke z cytrusow i pokruszone drozdze.Calosc wymieszac,stopniowo dodawac przesiana make i bakalie.bialka ubic na sztywno z pozostalym cukrem,ostroznie polacz z przygotowana masa.
W garnku rozgrzej olej.Za pomoca 2 duzych lyzek formuj paczki z masy i wrzucaj po odrobinie masy ryzowej na tluszcz.
Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem.