Skocz do zawartości

cathrine

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    24
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Zainteresowania
    kulinaria

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    2101873

cathrine's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputacja

  1. 2 op zupek chinskich puszka kukurydzy puszka groszku puszka czerwonej fasoli puszka tunczyka 0,5 kapusty pekinskiej 2 garsci orzeszkow solonych chipsy majonez sol i pieprz Zupki chinskie pokruszyc do naczynia, zalac przegotowana woda i odstawic pod przykryciem az makaron specznieje. Przecedzic i odstawic do wystygniecia makaronu. Kapuste cienko posiekac. Dodac do niej makaron i pozostale skladniki(bez chipsow) wymieszac. Dodac majonez sol i pieprz. Wymieszac. Przelozyc do misy, posypac polamanymi chipsami. Smacznego!!!!!!
  2. cathrine

    Katarzynka

    Witam cie Ali Ciesze sie ze podobaja ci sie moje przepisy. Moim zdaniem nie musisz sie obawiac ubijajac zoltka na parze,jesli uzywasz jaj ze znanego zrodla. Jestem bardzo mloda kucharka ,bo mam dopiero 21 lat. Pieke i gotuje juz przeszlo 5 lat. Uwielbiam piec ciasta ale takie malo popularne (inne od wszystkich)Postaram sie jeszcze zmiescic pare innych sprawdzonych przepisow, rownie dobrych jak tamte poprzednie. Pozdrawiam!!!!
  3. Witam cie jolu Oczywiscie ze mozesz upiec go w duzej formie,nie zwiekszajac ilosci skladnikow do ciast. Jest naprawde pyszny. Polecam
  4. Ciasto: 2,5 szkl maki 20 dag masla 15 dag cukru pudru 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2x cukier waniliowy 5 zoltek Placek I: 5 dag masla 3 lyzki miodu 1 lyzka cukru 20 dag sezamu Placek II: 5 bialek 1 szkl cukru 10 dag wiorkow kokosowych 0,5 sloika dzemu z czarnej porzeczki Pomada: 20 dag masla 20 dag chalwy waniliowej Z podanych skladnikow zagniesc ciasto.Podzielic na 2 czesci. Pierwszy placek wlozyc do formy.Rozpuscic 5 dag masla, 3 lyzki miodu i 1 lyzke cukru.Dodac 20 dag sezamu i zagotowac.Rozprowadzic na przygotowanym placku i upiec. Drugi placek wylozyc na dno formy.Posmarowac dzemem.Ubic sztywna piane z bialek, dodac cukier i na koncu wiorki.Rozprowadzic na placku z dzemem i upiec na zloty kolor. Przygotowac pomade: Maslo i chalwe rozpuscic w rondlu.Lekko wystudzona wylozyc na placek z sezamem i przykryc plackiem z piana.Polac polewa czekoladowa.
  5. cathrine

    Katarzynka

    witam zapomnialam dopisac ze trzeba zostawic troche kremu aby posmarowac nim galaretke i pierniki,wystarczy doslownie troszke aby przykleil sie drugi placek smacznego!!!
  6. cathrine

    3 bit

    ja tez robilam to ciasto,wyszlo swietnie,wszystkim smakowalo, pomimo tego ze wchodzi do niego mleko skondensowane slodzone nie jest za slodkie,dlatego ze budyn i sniezka sa bez cukru. pycha!!!!
  7. To juz zalezy od pani, ja wole sos zrobiony ze swierzych pieczarek. Podprawaim go 1-2 lyzkami sosu z torebki wymieszanego ze smietana.
  8. bardzo sie ciesze ze golagki wam smakuja. Ja tez czest je robie,polewam je natomiast sosem pieczarkowym i podaje z salatka obiadowa,ktora wczesniej zamiescilam.
  9. 1/2 kostki masla 6 dag cukru 2 zoltka 18 dag maki 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 3 lyzki cukru po 10 dag masy orzechowo-nugatowej po 3 dag bialej i gorzkiej czekolady Do masla dodac cukier,1 zoltka,make i przyprawe piernikowa. Zagniesc ciasto.Schlodzic 30 min w lodowce. Schlodzone ciasto rozwalkowac na 5mm. Foremka wyciac z niego 30 kwiatkow.W polowie kwiatuszkow w srodku wyciac okragle dziurki.Te kwiatuszki posmarowac reszta roztrzepanego zoltka,posypac grubym cukrem. Ciasteczka ukladac na dwoch blaszkach i piec 12 min w 175°C. Nugat stopic w goracej kapieli wodnej.Kwiatki z dziurka posypac dwoma rodzajami startej czekolady.Cale ciasteczka posmarowac nugatem.Do nich dolepic te z dziurka. Ciasteczka mozna udekorowac polowkami migdalow.
  10. Ciasto: 8 jaj 25 dag orzechow(posiekanych) 25 dag cukru 5 dag bulki tartej kieliszek rumu Krem: 4 zoltka 10 dag orzechow mielonych 20 dag masla 15 dag cukru 1 szkl slodkiej smietany kieliszek rumu Oddzielamy bialka od zoltek.Zoltka ucieramy z cukrem na puszysta mase.Dodajemy orzechy,bulke tarta,rum i mieszamy. Bialka ubijamy na sztywno i laczymy ja z masa orzechowa.Pieczemy w tortownicy w temp 190°C ok 40 min.Po ostudzeniu przekrawamy na pol. Ucieramy zoltka z cukrem.Wlewamy goraca smietane.Gdy masa zacznie gestniec dosypujemy orzechy.Studzimy. Maslo ucieramy mixerem na puch.W trakcie dalszego ucierania dodajemy po troche wystudzonego kremu orzechowego.gotowa mase przekladamy na tort.Wierzch i boki posypujemy orzechami.
  11. cathrine

    Katarzynka

    Witam Magdalenko!!! to ciasto jest naprawde pyszne,nie jest za slodkie bynajmniej u mnie w domu kazdemu smakuje. Pozdrawiam Cathrine!!!! :D
  12. skladniki na 15 sztuk: 3 lyzki orzechow wloskich 2 lyzki kondyzowanych wisni 4 lyzki rodzynek 1 lyzeczka rumu 1/2 l mleka szczypta soli 3 lyzki cukru 20 dag ryzu (najlepiej okraglego) 3 lyzki masla skorka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomaranczy 2 jaja 1 dag drozdzy 5 lyzek maki 3 l oleju Orzechy i wisnie grugo posiekac.Rodzynki oplucz na sitku,osusz,skrop rumem i odstaw na godzine,aby przeszly smakiem alkoholu. Mleko zagotuj z sola i 1 lyzka cukru.Na wrzatek wsyp ryz,gotuj przez 10-12 minut na malenkim ogniu.Caly czas mieszajac,by ryz sie nie przypalil.Zdejmij z ognia,dodaj maslo,wymieszaj.Przygotowana mase przestudz do temperatury pokojowej. Zoltka oddziel od bialek.Do masy ryzowej dodaj zoltka,otarta skorke z cytrusow i pokruszone drozdze.Calosc wymieszac,stopniowo dodawac przesiana make i bakalie.bialka ubic na sztywno z pozostalym cukrem,ostroznie polacz z przygotowana masa. W garnku rozgrzej olej.Za pomoca 2 duzych lyzek formuj paczki z masy i wrzucaj po odrobinie masy ryzowej na tluszcz. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem.
  13. zapomnialam dopisac ze do tej salatki dodaje sie makaron,najlepiej bardzo maly i oczywiscie ugotowany. Pozdrawiam
  14. to ciasto jest naprawde pyszne!!!! Zrobil furore jako tort na urodzinach. Wszyscy sie zachwycali. Zamiast ciasta kruchego upieklam trzy biszkopty.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.