1 kg ryby mrożonej mintaj 
  
- odmrozić, przyprawić, pokroić na małe kawałki ( ok. 4 cm długości, ale mogą być wieksze jak kto woli), opanierować w jajku i bułce tartej i usmażyć z obydwu stron. Ostawić i przygotować zalewę. 
 
Zalewa: 
3/4 szklanki octu 
2 i 1/4 szklanki wody 
9 ziaren ziela angielskiego 
3 liście laurowe 
15 dkg przecieru pomidorowego 
6 łyżeczek cukru 
3 łyżeczki soli 
12 łyżek oleju 
1/2 kg cebuli pokrojona w paski 
 
to wszystko zagotować i chwilkę pogotować jeszcze na małym ogniu. 
 
Nastepnie bierzemy duży półmisek i układamy warstwami: najpierw usmażona ryba, na to zalewa, znowu ryba i znowu zalewa. Ostatnią warstwą powinna być zalewa. Przykryć i odstawić na noc do lodówki do przgryzienia. 
 
Polecam gorąco tę rybkę, jest wyśmienita, robi hit na każdej imprezie, wszyscy zawsze proszą o przepis!! :lol:  
Jola.