Szarlotka delikatesowa
skladniki:
3 szkl mąki
kostkamasla(25 dag)
6 żółtek
szklanka cukru pudru
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki kwasnej gestej smietany
dobrze wysmazona jablkowa marmolada
6 bialek
3\4 szkl cukru pudru
tluszcz do wysmarowania formy
wykonanie:
Tluszcz, makę, proszek i cukier puder rozcieramy . Do dajemy zoltka i smietane, wyrabiamy gladkie ciasto, formujemy kule. owijamy folia i wstawiamy na ok 30 min do lodowki.
Do duzej tortownicy wkladamy 2\3 schlodzonego ciasta, na ciescie rozkladamy jablkowa marmolade, pokrywamy warstwa ubita z bialek, całosc posypujemy utartym na tarce ciastem wychlodzonym z lodowki, wstawiamy do nagrzanego piecyka, pieczemy w temp 200 st C przez ok 45 min. Podajemy na zimno.
SMACZNEGO!!!!