Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

kali_jesc_kali_pic

Smakowicze
  • Zawartość

    18
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O kali_jesc_kali_pic

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  1. Ponieważ mamy cudownie pachnący truskawkami sezon, podzilę się szybkim i pysznym obiadem na cipełe dni. Ilości skałdników wg uznania. 1. makaron penne lub np. rigatoni. Albo zwykłe kokardki. 2. truskawki 3. cukier (Ilośc cukru zależy od słodkości truskawek) 4. serek bieluch zwykły albo lekki Makaron gotujemy. Blendujmey truskawki z cukrem. Kilka truskawek kroimy. Do zblendowanych truskawek dodajemy serek i miszamy delikatnie łyżką. Powstały sos chłodzimy. Podajemy marakron polany sosem, a na wierzch kładziemy mniejsze kawałki truskawek. Smacznego!
  2. Wygląda ok, ale nie rozumiem jednego, po co kupować taki duży grill elektryczny? Czy w grillu elektrycznym nie chodzi o to, by był mały poręczny i można go było używać w domu? Ja mam grilla firmy Ariete, zamawiałam ze sklepu Stylowa Zastawa za jakieś 200 zł, spokojnie można go postawić na blacie w kuchni czy, jak czasem robię, od razu na stole i sobie siadamy ze znajomymi i grillujemy w zimę. :) Zobacz czy ma oddzielny pojemnik na tłuszcz - bo to przydatne, i czy posiada pokrywkę. Masz rację, 140 zł to nie jest majątek, ale też głupio wydać na coś czego potem nie będzie się używać. ;)
  3. Ja mam właśnie przerwę w pracy, więc przeglądam Smacznego i inspiruje się co mogę przygotować na kolację.
  4. Tort czekoladowy dla mamusi z okazji urodzin.
  5. Mój przepis jest zmodyfikowanym przepisem mojego taty na talarki czyli jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Składniki (nie pisze ile czego, bo ja zawsze robię na oko): -ziemniaki - cebula - boczek - jajka - skwarki - przyprawy - opcjonalnie : szczypiorek Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy je i kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulką i pokrojony boczek (oba składniki kroimy na drobno). Czekamy, aż boczek się przyrumieni, a cebulka zeszkli. Delikatnie dorzucamy pokrojony ziemniaki i równie delikatnie mieszamy. Przyprawiamy przyprawami wedle uznania (ja zwykle nie żałuję pieprzu, czosnku, soli, szczyptę curry i czerwonej ostrej papryki). Dusimy na ogniu przez jakieś 10 min. Na drugiej patelni smażymy jajka sadzone. Zdejmujemy z ognia zanim żółtko się zetnie. Przekładamy jajka na ziemniaki, posypujemy szczypiorkiem. I wcinamy! Cały czar leży w żółtku, które delikatnie rozlewa się po ziemniakach. Opcjonalnie : na ziemniaki kładę wcześniej przygotowane jajko po benedyktyńsku.
  6. A u mnie dzisiaj bardzo pyszne danie, które niestety nie prezentuje się pysznie. Ale zamykam oczy, wcinam i jestem w niebie. Moja mama określiła to danie jako "mięso w trawie", ale potem wcinała, aż jej się uszy trzęsły. A chodzi o...wieprzowinę ze szpinakiem i sezamem!
  7. Mhmm te zdjęcia są powalające! Nie jestem w stanie nic więcej napisać, bo mój mózg obecnie woła "JEŚĆ! JEŚĆ!".
  8. Nie sądziłam, że taki przepis znajdę po tematem "frytki z posypką". Podejrzewałam, że będzie tu opis jak zrobić moje ulubione frytki z oregano, bazylią i innymi przeprawami, a tu proszę, taka niespodzianka. Na pewno wypróbuje ten przepis. :)
  9. Zazdroszczę! Nie lubię zimy, ale w trakcie tej jakoś zatęskniłam za śniegiem. Już wolę gdy pada śnieg, niż taka irytująca "niewiadomo co" mżawka. :
  10. Szara pogoooda :śpiewam: :D W taką chlapę nie chce mi się nawet iść do sklepu po szczypiorek i mango ehh
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.