Skocz do zawartości

joe_cooker

Smakowicze
  • Zawartość

    12
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O joe_cooker

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  • Urodziny 17 Sierpień

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Kraków
  • Zainteresowania
    slow food, kuchnia polska, kuchnia fusion
  1. Hej, to moze zupa z tapinamburu, brukwi z mlekiem kokosowym? Potrzebujesz 0,5 kg bulw tapinamburu i 0,2 kg bulw brukwi. Nalezy je obrac i pokroic w kostke. Na masle zeszklic jedna duza cebulke, dodac bulwy, galazke tuymianki u podsmazyc, potem zalac dobrym drobiowym ulionem i gotowac do miekkosci. zmiksowac na gladko uprzednio wyjawszy tymianek, dodac 5 lyzek mleka kokosowego, doprawic sokiem z limonki i podawac z grzankami czosnkowymi albo z prazonymi platkami migdalow. smacznego :-)
  2. Nie znam chyba ani jednej osoby, ktora do "malej wodeczki"odmowilaby kawalka tego niezwyklego przysmaku zza wschodniej granicy. Dla przygotowania sała potrzebna jest doskonalej jakosci slonina najlepiej grubosci okolo 5 centymetrow. przygotowac nalezy takze spora ilosc soli, ostra papryke w proszku i czosnek. W pierwszej kolejnosci przygotowac nalezy zalewe. Do gotujaacej sie wody nalezy dodac sol w proporcji 1 szklanka na 1 litr wody. Mozna latwym sposobem sprawdzic, czy proporcje solanki sa dobre, wystarczy wrzucic do wody surowe jajo, jesli nie tonie, solanka jest w sam raz. Wystudzona zalewa nalezy zalac slonine i moczyc w niej 3-4 dni. Po tym czasie nalezy slonine wyjac i w swiezej wodzie gotowac ja przez okolo 30 minut poczym wyjac, wystudzic i natrzec solidnie czosnkiem utartym z mielona ostra papryka i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem nalezy dobrze schlodzic w lodowce. Podawac pokrojona w najciensze, jak tylko sie da plasterki zapijajac dobrze zmrozona wodeczka, z umiarem rzecz jasna :-)
  3. o, to masz podobnie jak ja :-) ja moge zywic sie prawie wylacznie zupami
  4. genialne! pobawie sie przy okazji jutrzejszej jajecznicy ;)
  5. tak zdecydowanie po polski ale elementów fusion też się nie będę bał :-) z rolmopsami super pomysł, pajda też jak najbardziej, nie wymieniałem wszystkiego bo musiałbym się strasznie rozpisać, to nie jest moje menu, tylko ciekaw jestem jakie są preferencje, co do zakąsek :-)
  6. joe_cooker

    Stuletnie Jaja

    nie będę się rozpisywał, po prostu GENIALNE! skąd ten przepis?
  7. joe_cooker

    Masło Czosnkowe

    bardzo fajny przepis, nie znałem. ja mam dwa swoje ulubione warianty poza czosnkowym 1. zmiksowane z serem roquefort albo lazurem, też jest super + pieprz 2. z czosnkiem i papryczkami chilli - daje czadu takie masełko ostatnio ze wspólnikami przez to masło wcięliśmy na jedno posiedzenie ćwiartkę prądnickiego chleba, a kto ten chleb zna, wie, że to chlebowy gigant :-)
  8. joe_cooker

    Pasta Jajeczna

    wypróbowałem w wersji light z chudym twarogiem i odtłuszczonym jogurtem, zamiast cebulki dodałem bardzo drobno posiekanego pora (tylko wewnętrzna nie łykowatą część), Ekstra! jak się dobrze rozetrze to pasta ma genialną konsystencję, jak pianka!
  9. genialne! jutro wypróbuję jak wpadną znajomi na pokerka!
  10. joe_cooker

    Sos Czosnkowy

    a majonez własnego wyrobu? :-)
  11. joe_cooker

    Pomidorki "palce Lizać"

    no brzmi całkiem nieźle, jakiego sera używasz?
  12. fajny przepis, ja szparagową albo mamuta najbardziej lubię w śmietanie tylko z roztartym ząbkiem czosnku, pieprzem i solą. Pycha, aż chyba sobie jutro zrobię na obiad :-)
  13. Ciekaw jestem niezmiernie Waszych preferencji jeśli chodzi o klasyczne zakąski, otwieram właśnie z w Krakowie tradycyjne bistro a la fourchette i będę niezwykle wdzięczny za pomoc w rankingu ulubionych przekąsek :-) moje preferencje od 1-10 są następujące, ciekaw jestem waszej hierarchii :-) 1. nóżki cielęce albo wieprzowe czyli tzw. galareta zwana również studzieniną gdzieniegdzie :-) i koniecznie z cebulą! 2. tradycyjny pikantny tatarek. Swoją drogą wolicie już zmieszany i doprawiony czy samemu ? 3. ozór w galarecie 4. salceson z cebulą 5. pastusia z twarogu, bryndzy i wędzonych szprotek 6. śledź w oleju lnianym 7. kiełbasa biała parzona z musztardą i chrzanem 8. boczek z musztardą na ciepło 9. śledziki w śmietanie z cebulką 10. na ostatnim miejscu jajeczka faszerowane na wszelakie sposoby, ostatnio hitem na moich imprezach są faszerowane kurkami albo pastą z tuczyka pomożecie drodzy obywatele ? :-) pozdrawiam wszystkich!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.