Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Spoon

Smakowicze
  • Zawartość

    50
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

4 Neutralny

O Spoon

  • Tytuł
    Stały bywalec
  1. Spoon

    To lubię zjeść...

    Ja wychowałam się na Podlasiu i mą miłością jest Babka ziemniaczana i kiszka.
  2. Spoon

    Ostre Jedzenie

    Ja też jestem miłośniczką ostrych potraw, w lodówce zawsze mam sos sambal- uwielbiam :)
  3. Spoon

    Kajmaczek

    Coś dla fanów likieru - Kajmaczek Składniki: 2 op. gotowej masy krówkowej (Kajmak) 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 szklanka mleka 25 1/2l. spirytusu Kajmak i mleko niesłodzone zagęszczone zmiksować mikserem na gładką masę,dolać powoli spirytus cały czas miksując,na koniec dodać zwykłe mleko,zmiksować. Przelać przez sitko do butelek,wstawić do chłodnego miejsca. Gotowy likierek do picia.
  4. Spoon

    Swojski Jogurt

    Ile taki jogurt można przechowywać?
  5. To może ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta. Super są i na ciepło i na zimno. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmaż i po chwili dodaj szpinak. Podduś do momenty gdy szpinak zwiędnie. Patelnie zdejmij z ognia. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, fetę pokrój w kostkę. Do podduszonego szpinaku dodaj pomidorki i fetę. Całość delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Piekarnik włącz na 200 stopni. Na stole rozłóż ciasto francuskie i podziel je na kwadraty. Na każdym z nich pośrodku ułóż po 2 łyżki szpinakowego nadzienia, a narożniki ciasta zawiń do środka. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajem i wstaw do piekarnika. Piecz około 20-25 minut na złoty kolor.
  6. Zapraszam na domowy,delikatny i pyszny drobiowy pasztet. Potrzebujemy: * 1.20 kg fileta z indyka * 2 cebule * 200 g.masła w temp.pokojowej * 1 szklanka kremówki * 2 jajka * sól,pieprz,gałka muszkatołowa * szczypiorek,natka * po 1-2 łyżki kaparów i pistacji * kilka cienkich plasterków bekonu/boczku Mięso indycze-u mnie jeden filet przekręcić przez maszynkę do mięsa na małych oczkach razem z cebulką. Miękkie masło utrzeć w mikserze,dodać mięso,jajka i utrzeć na masę,dodać śmietanę,przyprawy i jeszcze przez chwilkę ucierać razem do połączenia składników. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia,położyć po 2-3 plasterki cienkie bekonu/boczku,na wierzch wyłożyć połowę masy mięsnej,wyrównać łyżką i położyć kapary i pistacje,przykryć resztą mięsa. Na wierzch też położyć plasterki bekonu. Pasztet piec w nagrzanym 170 st piekarniku przez ok.1 godzinkę.Ostudzić w foremce kilka godzin.Wyłożyć z foremki,zabrać papier i wstawić do lodówki.
  7. Spoon

    Pierogi Litewskie

    Bardzo lubię pierogi litewskie oraz podlaskie(z twarożkiem, ziemniakami, cebulką i boczkiem)
  8. Spoon

    Domowe Leczo

    Zawszę robię leczo, jak muszę się pozbyć rzeczy z lodówki, by się nie popsuły.. i tak też uczynię z poniedziałkiem..czyszczenie lodówki i leczo na obiadek :P
  9. Spoon

    Pierś Z Kurczaka

    Hahahaha, sorry :D Proponuję prądem spróbować wskrzesić :)
  10. Spoon

    Iceówka

    Co za kolor..fajne drinki można z tego zrobić :)
  11. Ile trzeba gotować brukselkę by była miękka i smaczna?
  12. Uwielbiam ciasto francuskie, bo można z niego szybko przyrządzić ciekawe smaczne przekąski. Jako pierwsze polecam Empanadillas z krewetkami. Do ich zrobienia potrzeba: -opakowanie ciasta francuskiego - 2 łyżki masła - 2 posiekane cebule - 2 pomidory pokrojone w kostkę - paprykę pokrojoną w kostkę - 250 g grzybów posiekanych, mogą być różne - łyżka oleju - sól, pieprz - jajko ugotowane na twardo posiekane - 100 g krewetek posiekanych - 1/2 łyżeczki chilli w proszku - 1 żółtko do posmarowania Ciasto rozmrozić, piekarnik nagrzać do 200 C. Masło podgrzać i dusić na nim cebulę, dodać pomidory i paprykę. Grzyby podsmażyć na dużym ogniu na oleju. Dodać jajko, krewetki i resztę składników, podsmażyć na mały ogniu jeszcze z 10min. Przyprawić, odstawić by wystygło. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki o średnicy 15cm. Ułożyć nadzienie na jednej połowie i zlepić pierożki. Brzegi zwilżyć wodą całość posmarować żółtkiem. Piec ok. 15 min. Smacznego
  13. Spoon

    Podrasowana Pizza

    Najlepszą pizzę robi mój mąż.. placek jest rewelacyjny, ale receptura to tajemnica, dostał ją od kolegi, który był na kursie we Włoszech. Nie zamawiamy, ani nie kupujemy gotowych spodów, bo nic nie równa się tej zrobionej samemu.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.