Ja makiełki robie w następujący sposób.
Składniki: 0,5 kg maku
paczka margaryny
wedle uznania bakalie tj. rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, może być też odrobinę owoców kandyzowanych (jak kto lubi),
3 jajka
skórka z cytryny (wcześniej sparzonej)
miód - wedle uznania ale conajmniej trzy łyżki
3 czerstwe bułki
cukier
0,5 litra mleka
Sposób wykonania.
Dzień wcześniej namaczam w wodzie mak. Ja sparzam wrzątkiem i tak zostawiam. Następnego dnia mielę go trzykrotnie. Następnie roztapiam margarynę, wrzucam zmielony mak, dodaje miód bakalie, skórkę cytrynową i dodaje żółtka. Bułkirozdrabniam i moczę chwilę w gorącym mleku i dodaje do maku. Na koniec ubijam białka na sztywną pianę i mieszam z całą masą makową oraz z cukrem do smaku. Jest pyszne ale trzeba najwięcej w to wszystko włożyć serca. Zyczę smacznego!!! :-D