Skocz do zawartości

cosmo

Smakowicze
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta

Osiągnięcia cosmo

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. cosmo

    Prażoki

    U mnie robiono to trochę w innej wersji. Etap do momentu ugotowania i utłuczenia wygląda tak samo. Następnie u mnie formowano kotlety i smażono po obu stronach tak jak kotlety mielone. Też jest naprawde super. Można to jeść jak to lubi z sosem, u mnie jedliśmy po prostu z cukrem. Co rejon to inaczej. Ja jeszcze jadałam z sosem tofii. Karmelizowałam cukier na patelce, następnie dodawałam śmietanę 30%. Jest poprostu super. Polecam spóbować. To jest wersja na słodko ale można z jakimś gulaszem z poprzedniego dnia.
  2. Sałatka po prostu pycha. Na stole wsród gości zrobiła furrorę. Ja dodałam do niej zamiast papryki konserwowej sałatkę ze słoika książecą w zalewie octowej ( wodę odlałam i sałatkę odcisłam ) oraz trochę chrzanu jest wtedy ostrzejsza. Polecam naprawdę - jest suuuper!!!!!
  3. cosmo

    Potrawy Sylwestrowe

    Tak koniecznie po nasoleniu obedrzeć ze skóry!!!!!Są super.
  4. cosmo

    Potrawy Sylwestrowe

    Ja na sylwestra przygotowuje dość dużo dań ale nie może zabraknąć jako ciepłego dania mojego ulubionego: "Udka po amerykańsku" - są rewelacyjne podaje przepis ( na brytwannę) 10-12 łudek w zależności od wielkości słoik duży majonezu płatki kukurydziane Sposób wykonania: Udka na noc moczymy w większej misce lub garnku z solanką tak aby mięso trochę zesłoniało przez noc. Następnie myjemy udka pod bierzącą wodą i obdzieramy je ze skóry. Następnie przygotowujemy sobie brytwanne wyłożoną folią aluminiową do pieczenia. Płatki kukurydziane mielimy w młynku lub wkładamy w torebkę foliową i zawiązujemy, po czym rozgniatamy wałkiem do ciasta. Nie mogą być rozdrobnione na miał, bo wtedy danie straci na smaku. Uda osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy z jednej strony majonezem i posypujemy je zmielonymi na średnio płatkami. Tą posmarowaną warstwą układamy na brytwanie do spodu, tak aby wierzch został nie posmarowany. Tak wykonujemy kolejne udka. Kiedy wszystkie udka poukładamy na brytwannie, smarujemy je wszystkie na wierzchu majonezem i posypujemy je płatkami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy 1,5 godziny lub trochę więcej aby się upiekły. Według mnie są poprostu super. Podaje to często z surówką z czerwonej kapusty. Ta otoczka z majonezu i płatków jest taka chrupiąca. Po prostu pyszna. Zyczę smacznego!!!!!
  5. Tak je się smaży w tłuszczu czyli oleju tak jak pączki. Są naprawdę pyszne. Polecam.
  6. Świeże ciasto francuskie ostatnio pojawiło się w sklepach Biedronki. Nie robiłam z niego nic ale widziałam je.Pozdrawiam.
  7. Ja makiełki robie w następujący sposób. Składniki: 0,5 kg maku paczka margaryny wedle uznania bakalie tj. rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, może być też odrobinę owoców kandyzowanych (jak kto lubi), 3 jajka skórka z cytryny (wcześniej sparzonej) miód - wedle uznania ale conajmniej trzy łyżki 3 czerstwe bułki cukier 0,5 litra mleka Sposób wykonania. Dzień wcześniej namaczam w wodzie mak. Ja sparzam wrzątkiem i tak zostawiam. Następnego dnia mielę go trzykrotnie. Następnie roztapiam margarynę, wrzucam zmielony mak, dodaje miód bakalie, skórkę cytrynową i dodaje żółtka. Bułkirozdrabniam i moczę chwilę w gorącym mleku i dodaje do maku. Na koniec ubijam białka na sztywną pianę i mieszam z całą masą makową oraz z cukrem do smaku. Jest pyszne ale trzeba najwięcej w to wszystko włożyć serca. Zyczę smacznego!!! :-D
  8. Ja oryginalnie karpia, kapustę z grochem, drożdżowe pierogi z grzybami pieczone w oleju, makiełki, śledzie w wodzie śmietanowej, grzyby faszerowane, itp. Już się nie mogę doczekać tych przysmaków. Jeśl iznajdę przepis na te pierogi to jutro wrzucęna forum. Pozdrawiam!!! Podaje przepis na drożdżowe pierogi pieczone w oleju: 0,5 kg mąki 1 żółtko 2 dag drożdży sól, cukier do smaku Wszystkie składniki włożyć do misy i zarobić ciepłą wodą. Po uformowaniu miękiego ciasta, odkroić połowę i rozwałkować jak na tradycyjne pierogi.Wyciąć szklanką kułeczka i nakładać farsz - wg uznania - najlepszy grzybowy z kapustą i zaklejać. . Piec około 3-4 minut na złoty kolor. Życzę smacznego. Po prostu są pyszne. Przez następny dwa dni można je śmiało odgrzewać w piekarniku pod folią aluminiową.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.