Skocz do zawartości

graszka

Smakowicze
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    chojnice
  • Zainteresowania
    wszystko po trochu

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    3110679

Osiągnięcia graszka

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Wkleiłam przepis i zapomniałam o zalogowaniu się :D życzę smacznego
  2. graszka

    Życie Forum

    Damy radę ?? :D hi hi może wspólnie rozkręcimy co nieco ...tylko admini Cin cin będa musieli nam robić :D
  3. graszka

    Życie Forum

    Wsiadłam do karuzelki :D mniamuśnia nastawiam się dzisiaj na ciacho jakieś . mam ochotę , ale nie mogę zdecydować się które zrobić :D Pewnikiem skończy się na nieśmiertelnej drożdżówce. Jeszcze tylko praca działkowa się o mnie upomina ...koperek tęskni za zamrażarką , coby w jesienno-zimowe dni pyszne zupki i sosiki wzbogacać smakiem. Zamrażam nieprzyzwoite jego ilości na zimę... Bez niego żadna zupka jarzynowa nie byłaby taka jak trzeba :D
  4. graszka

    Niepowtarzalny smak sosu

    Chętnie poznałabym tą kompozycję bliżej :D tylko czy nie znikłby uśmiech z mojej twarzy przy jedzeniu ...troche kwaskowo sie zapowiada....dwie limonki...ho ho :D
  5. graszka

    Niepowtarzalny smak sosu

    oj shoffi :D ale się droczysz...ale faktycznie masz rację. Pewnie chodzi o sosik do mięska, ale należaloby to dokładniej sprecyzować. Jak dla mnie najlepsza jest potrawka z moich stron. Super sosik z rodzynkami i cytryną mniamciu :D jejku , chyba powinnam ją zrobić, tak dawno jej nie było.... nabrałam apetytu
  6. graszka

    mrozona pizza

    Można mrozić surowe ciasto. Jednak pizzę to raczej bym upiekła :D jeżeli masz mikrofalówkę to tym bardziej. Możesz nie dopiec jej tak do końca jeżeli chcesz odgrzewać w piekarniku. Możesz upiec sobie same spody do pizzy , zamrozić a potem szaleć z kompozycjami nałożeń :D
  7. graszka

    Masa do tortów

    Mam pyszny krem kawowo-kakaowy :D właśnie z dodatkiem alkoholu :D Tort makowy 35 dag cukru 40 dag maku 10 jajek 5 łyżek kaszy manny 2 łyżki bułki tartej Mak sparzyć , zemleć dwukrotnie . Utrzeć żółtka z cukrem , dodać resztę składników , na końcu dodać ubitą pianę z białek , lekko wymieszać . Piec 50-60 min Podzielić na 3-4 blaty przełożyć masą. masa 1½ kostki masła ¾ kieliszka wódki 4jajka 30 dag cukru 3 czub. łyżki kakao olejki – pomarańczowy i rumowy napar z kawy 3 łyżki zalać małą ilością wrzątku Krem ubijamy na parze. Wstawić garnek w garnek z wodą wbić jajka wsypać cukier .Nie przerywając ubijać do zgęstnienia na niewielkim gazie ok.25 min. Ostudzić co jakiś czas ubijając. Utrzeć masło , dodawać po łyżce zimnej masy , dodać aromaty i kakao , po kilka kropli wódkę i kawę z wyczuciem ilości , by krem się nie zważył . Krem jest dość pracochłonny lecz warto poświęcić mu tyle czasu , zrobi wrażenie nawet na teściowej
  8. Fasolka po bretońsku Składniki 1kg 200g fasoli jaś, 60 dag kielbasy podwędzanej, 1 słoiczek dobrego przecieru, Kotlina lub Pudliszek, 3 cebule, pieprz, sól, papryka mielona słodka, majeranek suszony. Sposób przygotowania Fasolę na noc zalać dużą ilością wody, następnego dnia wodę zlać. Wrzucić fasolę do garnka , zalać dużą ilościa wody, wsypać 1 łyżkę soli kuchennej, gotować aż zmieknie. Należy pamietać aby w trakcie gotowania nie dolewać zimnej wody, bo fasola będzie twarda. W międzyczasie pokroić cebulę i kiełbasę w kostkę, posmażyć kielbasę na patelni, gdy będzie rumiana, dodać cebulkę i smażyć aż się zeszkli. Do ugotowanej fasoli dodać usmażoną kiełbasę z cebulką, pieprz, paprykę(ok 1 łyżeczki), majeranek do smaku(ok 1 łyżeczki) i przecier pomidorowy, chwilę pogotować. W szlance wody rozrobić taką ilość maki , aby zawiesina nie była zbyt gęsta i nie powstały kluski podczas wlewania. Wlewać po trochu do fasolki , aż do uzyskania odpowiedziej gęstości, w razie potrzeby dorobić wody z mąką. Jeżeli ktoś woli, może zrobić zasmażkę i nią zagęścić fasolkę. Nie wpłynie http://www.graza.serwus.pl/zdjecia%201/fasolka_m.jpg[img/]
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.