Witajcie dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem , który dostałam dawno temu od koleżanki ciacho bardzo mi smakowało mam nadzieję że i wam posmakuje. życzę udanych wypieków
Biszkopt jasny:
4 jajka
12 dag cukru
12 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
4 jajka
12 dag cukru
10 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Możecie skorzystać z własnych sprawdzonych przepisów na biszkopt byle nie był zbyt wysoki.
Masa serowa
200 ml śmietany 30 %
0,70 dag sera białego (gotowy z wiadereczka sernikowo-kanapkowy)
1/3 szk cukru pudru
Masa karemelowa
puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 margaryna
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody )
czekolada deserowa , biała lub gorzka wg uznania
Poncz:
300 ml wody
100 ml spirytusu
2 łyżki cukru
2 łyżki kawy
Wykonanie:
Biszkopty:
białka ubić dodać cukier następnie żółtka na koniec mąkę z proszkiem, do drugiego dodać kakao piec 30-40 min 160-180 *C
Masa serowa:
Ubić śmietanę z cukrem pudrem następnie dodać do sera
Masa karmelowa:
mleko gotować 3 godz , margarynę utrzeć dodając zimny karmel na koniec kawę sprawdzając by krem nie był za rzadki
Na spód kładziemy biszkopt ciemny nasączamy 1/2 ponczu , masa serowa, biszkopt jasny nasączony 1/2 ponczu, masa karmelowa na wierzch starta czekolada