Skocz do zawartości

megii80

Smakowicze
  • Postów

    12
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    woj. łodzkie

Osiągnięcia megii80

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. megii80

    Szarlotka

    Katarzyno ciasto wyśmienite, wyrosło super, jabłka nie opadły a do tego jest wyjątkowo mięciutkie i wilgotne mialam tylko pewne obawy czy z tych jaj ucieranych na parze nie zrobi mi sie jajecznica w związku z tym mam pytanie czy ucierając te jajka z cukrem woda musi sie ciągle gotować czy można już ja wyłączyć ? pozdrawiam
  2. Witajcie ja również uwielbiam placki ziemniaczane ale tylko z twarożkiem lub po węgiersku (z gulaszem), jakoś na słodko nie mogą mi przejść przez gardło :razz:
  3. Oto moje produkty bez których nie mogę się obejść w kuchni: - majonez Winiary - keczup Kotlin - sos boloński Łowicz - śmietana 30% z Czarnocina (w torebkach foliowych) - kakao DecoMorreno (z wiatraczkiem) - kukurydza kons., seler kons. oraz brzoskwinie w puszce firmy Rolnik - kiełki soi w puszce Bakalland - przyprawy do mięs Kamis - magii Winiary - mąka Zamojska - Piątnica -serki, śmietany, kefir - ryz parboiled Kupiec
  4. megii80

    Skubaniec

    Witajcie chciałaby podzielić się z wami przepisem z mojego dzieciństwa, pewnie je znacie ale może chętnie przypomnicie sobie jego smak. pozdrawiam gorąco Ciasto: 5 żółtek 1/2 szk. cukru pudru 3 szk. mąki 3 łyżeczki pr do pieczenia 1 margaryna 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka smalcu Ponadto: Powidła śliwkowe, 5-6 jabłek, 1/2 szk dowolnych orzechów ew. parę namoczonych wcześniej rodzynek kisiel oraz 1/2 szk cukru Wykonanie : Składniki na ciasto posiekać i wyrobić na kruche odłożyć garść ciasta do którego dodać łyżkę kakao i schłodzić/ zmrozić Jabłka obrać i pokroić w plastry/cząstki 0,5 cm grubości Orzech posiekać Piana: Ubić pianę z 5 białek dodać 1/2 szk cukru na koniec dodać kisiel Na spód blachy wykładamy kruche ciasto na nie słoiczek powideł następnie jabłka i posypujemy orzechami lub rodzynkami wykładamy pianę i ścieramy ciasto kakaowe Piec 50-60 min 180*C PS Jeżeli macie sprawdzony własny przepis na ciasto kruche to możecie z niego skorzystać jeśli chodzi o ilość jabłek to daję ich tyle by pokryły warstwą powidła
  5. megii80

    Mocca

    Witajcie dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem , który dostałam dawno temu od koleżanki ciacho bardzo mi smakowało mam nadzieję że i wam posmakuje. życzę udanych wypieków Biszkopt jasny: 4 jajka 12 dag cukru 12 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 4 jajka 12 dag cukru 10 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Możecie skorzystać z własnych sprawdzonych przepisów na biszkopt byle nie był zbyt wysoki. Masa serowa 200 ml śmietany 30 % 0,70 dag sera białego (gotowy z wiadereczka sernikowo-kanapkowy) 1/3 szk cukru pudru Masa karemelowa puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 margaryna 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody ) czekolada deserowa , biała lub gorzka wg uznania Poncz: 300 ml wody 100 ml spirytusu 2 łyżki cukru 2 łyżki kawy Wykonanie: Biszkopty: białka ubić dodać cukier następnie żółtka na koniec mąkę z proszkiem, do drugiego dodać kakao piec 30-40 min 160-180 *C Masa serowa: Ubić śmietanę z cukrem pudrem następnie dodać do sera Masa karmelowa: mleko gotować 3 godz , margarynę utrzeć dodając zimny karmel na koniec kawę sprawdzając by krem nie był za rzadki Na spód kładziemy biszkopt ciemny nasączamy 1/2 ponczu , masa serowa, biszkopt jasny nasączony 1/2 ponczu, masa karmelowa na wierzch starta czekolada
  6. Ja zawsze mam z tym problem , spód mam przeważnie cienki a górę " puchatą", czy biszkopt przekrawać lepiej ciepły czy zimny i czym nożem czy nitką a może jeszcze macie inne sprawdzone sposoby. dziękuję za każdą wskazówkę
  7. Składniki 1 brokuł świeży lub opakowanie mrożonego 2 pomidory ogórek 2 korniszonki 5 jajek 1 lub 1/2 pora wg uznania puszka kukurydzy, woreczek ryżu Parboiled lub innego byle się nie sklejał majonez + sól i pieprz Wykonanie brokuły gotować na bardzo małym ogniu przez ok 7-10 min (tak żeby się nie rozgotowały), a następnie podzielić na małe różyczki. kukurydze odsączyć, pora pokroić w plasterki bez tych górnych liści, posolić i odstawić na parę minut. ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę ok 1cm pomidory pokroić w cząstki , a ogórki w kostkę Wszystkie składniki wymieszać z majonezem (1-2 łyżki wg uznania), doprawić solą i pieprzem Życzę smacznego
  8. megii80

    Snikers

    przepraszam że tak późno odpowiadam ale nie miałam innej możliwości :razz: polewa jest bardzo prosta do garnka najlepiej o grubym dnie wrzucamy wszystkie składniki i smażymy dosłownie parę minut aż sie margaryna i miód oraz cukier rozpuszczą i trochę zgęstnieją. trzeba pamiętać żeby rozkładać na surowe ciasto jeszcze ciepłą polewę bo bardzo szybka twardnieje jeszcze raz bardzo przepraszam za spóźnienie pozdrawiam
  9. megii80

    Snikers

    nie , to jest tylko sam budyń w miarę gęsty na tyle by sie dał rozsmarować.
  10. Witajcie mam na imię Magda uwielbiam gotować i piec ciasta, bardzo sie cieszę że trafiłam na tę stronę, chętnie podzielę się moimi ulubionymi potrawami i ciachami. Równie chętnie wypróbuje Wasze przepisy. Jestem mama rocznego Miłoszka i w związku z tym, mam mało czasu na gotowanie , dlatego na pewno skorzystam z przepisów na szybkie dania. Gorąco Was pozdrawiam
  11. megii80

    Snikers

    prawdę mówiąc ja piekę tak na oko :arrow: tzn musi się zarumienić i najlepiej sprawdzić patyczkiem , piekę w temp. 180C gorąco wszystkich pozdrawiam
  12. megii80

    Snikers

    ciasto: 60 dag mąki 3/4 szk cukru 1 op. cukru waniliowego 20 dag margaryny 2 żółtka + 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyzeczki sody polewa orzechowa: 15 dag margaryny 25-30 dag posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki cukru 4-5 łyżki miodu krem I 1 op budyniu śmietankowego (najlepiej na 3/4 l mleka) ugotować budyń wg przepisu zużywając o 1/3 mleka mniej, niż podano w przepisie krem II puszka mleka skondensowanego słodzonego - gotować 3 godziny wykonanie: ciasto - zagnieść składniki i podzielić na 3 części - 2 upiec, a na trzecia wylać gorącą polewę orzechową i również upiec ok 10-15 min na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć ciepły krem budyniowy, przykryć drugim na który nałożyć karmel z mleka i na wierzch połozyć ciasto z polewą orzechową. najlepiej smakuje na drugi dzień. bardzo gorąco polecam PS ja jeszcze lekko nasączam te placki (woda, cukier, sok z cytryny , alkochol) można także dodać mniej cukru bo ciacho jest naprawdę słodziutkie
  13. megii80

    Sałatka Z Gyrosem

    składniki mała kapusta pekińska pierś z kurczaka przyprawa gyros 4-5 ogórków konserwowych cebula czerwona kukurydza konserwowa pól małego słoika keczupu pikantnego 2-3 łyżki majonezu układać warstwowo pierś pokroić w drobną kostkę podsmażyć na oleju ok 8-10 min pod koniec dodać 2-3 łyżeczki przyprawy gyros przestudzić na to układamy kolejno: ogórki drobna kostka cebulka w kostkę warstwa keczupu kukurydza warstwa majonezu na wierzch drobno poszatkowana kapusta życzę smacznego
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.