Skocz do zawartości

lucienne

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    11
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O lucienne

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  • Urodziny 07.03.1981

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    woj. lubelskie
  1. Porcja na 3-4 osoby podwójny filet z kurczaka kilka plastrów wędliny (np szynka) kilka plastrów sera żółtego kilka pieczarek (obrane umyte i pokrojone w paski) zioła prowansalskie, sól ciasto: 3 jajka 100g rozposzczonego masła lub oleju 0,5 kg mąki 100g cukru kryształu 30dag drożdży 1 szkl.mleka Filety z kruczaka pokroić w duże plastry, lekko opruszyc ziołami i solą. Odstawić na 0,5 godz. Przesmażyć na patelni (lub ugotować - w wodzie z domieszką przyprawy typu Kucharek). Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. w między czasie przygotować ciasto drożdżowe (przepis z książki lekko zmodyfikowany)
  2. znam równie ciekawy przepis na sałatke z szynką i ananasem - znaną pod nazwą "sałatką królewską". Składniki są podobne do "Sałatka Z Selera Inaczej" z drobnymi różnicami. Słoik selera tartego w zalewie 3 cebule puszka kukurydzy puszka ananasa szynka bądź kiełbasa szynkowa ser żółty por 1 duży kubek jogurtu naturalnego (ja używam Danon), majonez, sól cebule kroimy drobno w kosteczke (lekko solimy). Wyjmujemy ananasy z zalewy i kroimy w kostke (nie za drobną), tak samo kroimy szynke. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy b.drobno pokrojony (w paski) por, starty na drobnych oczkach zółty ser,
  3. lucienne

    Dekorowanie Ciast

    Kiedyś widziałam bardzo fajną dekoracje deseru. Należy przyrządzić karmel. Jeszcze gorący (za pomocą patyczka lub łyżeczki) powolutku cieniutkim strumieniem polewamy wierzchnią część łyżki wazowej. Najpierw wokoło (wzdłuż) brzegów, a następnie od jednego brzegu do drugiego przez "grzbiet" łyżki (tworząc jakby kratke, mogą być również fale). Starajmy się dosyć gęsto pokryć powierzchnie, by owa konstrukcja była nieco trwalsza. Gdy ostygnie (ztwardnieje) delikatnie zdejmujemy ją z łyżki. Robimy drugą w identyczny sposób "połówke". Na talerz kładziemy jedną "półkulę" do środka można włożyć co s
  4. polecam zajrzenie na strone http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/wybierz.htm gdzie znajduje się spis ponad 170 owoców egzotycznych (z opisem) zawierające m.in. znane nam daktyle, banany, ananasy jak również nie znane taro, pitaja czy też salak.
  5. nie mam pojęcia co może być przyczyną zwłaszcza że nie znam przepisu z którego korzystałaś. Może to być wynikiem kładzenia na zbyt gorącym cieście (chociaż mi najlepiej się rozkłada na gorącym), może źle dobrana proporcja składników??. W moim przypadku nigdy nie miałam podobnego problemu z lukrem. Jestem nieco sceptyczna co do potraw zawierających surowe jajka - większość przepisów na lukier z którymi sie spotkałam zawiera je. Co prawda stosuje "prymitywny" ale dobry sposób na lukier: wlewam chłodną przegotowaną wodę do szklanki (mniej wiecej 1/10 szkl.) i dodająć po trochu cukier puder mies
  6. ciasto pyszne... słodziutkie. ciasto_truskawkowe_1.bmp ciasto_truskawkowe_01.bmp
  7. zaciekawiło mnie to ciasto z uwagi na prostote i szybkość robienia... no i sezon truskawkowy.. właśnie wstawiłam do piekarnika... dam znak jak smakowało ... podejrzewam ze smaczne będzie bo wyglądało cudnie aż ślinka ciekła :razz:
  8. Kiedyś znalazłam przepis bardzo podobny do twojego stokrotko... z drobną różnicą: orzechy włoskie (ale zmielone) (0,25szkl), oraz garść rodzynek (można sprobować zmiażdżyć je wałkiem, choć nie koniecznie) oraz dwie (a nie jedna) łyżeczka kakaa, natomiast soda nie była rozpuszczana w wodzie tylko wymieszana z mąką (a tym samym wody w przepisie nie było). Do smaku można dodac nieco wiecej jabłek. Ogólnie ciasto wychodzi wyśmienite. Polecam wszystkim
  9. Niestety nie mam pojęcia skąd mam ten przepis.... (od znajomej) ale od ponad 10 lat "specjalizuje się" w tym cieście zmieniając, wprowadzając drobne urozmaicenia. Pierwotna wersja: ------------------ składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki kostka margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia maliny Wykonanie: Ubić piane z białek. Ubijając dodawać powoli w odpowiedniej kolejności składniki: cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu wcześniej rozpuszczoną i ostu
  10. oczywiście... już rzucam zjątka (w postaci pliku) ciasta oraz przy okazji i deseru (może nie wygląda apetycznie ale jest smaczny - jak dla mnie :cool: ) życze smacznego :razz:
  11. ciasto jest wyśmienite... Zrobiłam drobną modyfikacje która okazała się "trafna" (mam nadzieje) :razz:. Do podanych powyżej składników należy dodać: 1-1,5 paczki biszkoptów (tj. ok 150g) 200ml mleka 1 kremówka w proszku galaretka cytrynowa (ostatecznie pomarańczowa) 2-3 szt. bananów. Upieczony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jeden placek kładziemy mase truskawkową (truskawki pokrojone w male kawałki wymieszane ze zmiksowaną bitą smietaną i tężejącą truskawkową galaretką), wykładamy ją biszkopcikami i wstawiamy na chwile do lodówki. W tym samym czasie robimy mase bananową (w podobny s
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.