Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

ewelinka

Smakowicze
  • Zawartość

    10
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

3 obserwujących

O ewelinka

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  • Urodziny 07.06.1980

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Olkusz
  1. jestem nową obóbką na tym forum i ja też bym chciała wysyłać w swoich postach takie ładne obrazeczki lecznie moge dojść do tego jak to się robi. POMOCY!!!!!(emonki umię wstawić) :-D
  2. Hej Przemku! Ja też jestem tu niedługo i musze ci powiedzieć że jest tu naprawde ciekawie :-D
  3. Ja też uwielbiam chinszczyzne, oraz kuchnie świata.Spróbuj a napewno ci będzie smakowało. Zamiast sosu sojowego możesz dodać bulion w płynie( ten co kupuje się w butelkach), a ryż gdzy będziesz gotować podpraw kurkumą wtedy będzie żółciutki ( ja wsypuje kurkume na oko) a doprawić to możesz jeszcze łagodnym carry. I to chyba wszystko, więc życze ci smacznego :-D
  4. Wieprzowina z sezamem i brokułami Składniki: polędwicy wieprzowej lub schabu 1/2 kg brokułów (mogą być mrożone) 1/2 kg bulionu lub wody 1/2 l sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżki dymki 3 szt ziaren sezamu 2 łyżki ostra papryczka czosnku 1 ząbek olej do smażenia Mąkę ziemniaczaną mieszamy dokładnie z bulionem i sosem sojowym i dodajemy poszatkowane cebulki razem ze szczypiorem. Mięso kroimy w kostkę (2 - 3 cm). Rozgrzewamy olej w woku lub dużej patelni i smażymy mięso z rozgniecionym czosnkiem 3 - 4 minuty, ciągle mieszając. Mięso wyjmujemy. Do woka wkładamy podzielone na różyczki brokuły (mrożone trzeba najpierw rozmrozić), zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu i pod przykryciem 7 - 8 minut. Wkładamy z powrotem mięso, pokrojoną w paski papryczkę i podgrzewamy razem, cały czas mieszając. Przed podaniem posypujemy uprażonym na patelni, bez tłuszczu, sezamem. Podajemy z ryżem. powrót
  5. Mięsko po chińsku Składniki: mięso wieporzowe 50 dkg porów 45 dkg papryka 20 dkg kapusty pekińskiej 20 dag ząbek czosnku 1 dkg bulion z kostki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyzka oleju 4 łyżki wódki 2 łyżki sosu sojowego może być maggi 3 łyżki białego octu winnego 1 łyżka imbiru, vegety 1 łyżeczka ostra papryka 1 szczypta sól ,pieprz miód 1 łyżeczka Mięso dokładnie umyj, osusz, pokrój w paski o szerokości 1 cm, oprósz mąką, zrumień na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Oprósz imbirem i vegetą, wlej połowę bulionu oraz wódkę. Duś pod przykryciem około 15 minut. Pory oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w paski. Kapustę umyj, osącz i pokrój w paski o szerokości 1,5 cm. Przygotowane warzywa smaż 10 minut na pozostałym oleju, a następnie dodaj do mięsa. Na tym samym tłuszczu zeszklij zgnieciony w prasce czosnek, wlej sos sojowy, ocet, miód oraz pozostały bulion i zagotuj. Sos przypraw papryką oraz pieprzem i połącz z mięsem. Podawaj z makaronem sojowym przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu
  6. Smażona wołowina po seczuańsku Składniki: soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki oleju 3 łżeczki czosnku 2 ząbki mrożonych brokułów 25 dkg mrożonej marchewki 25 dkg wody 3/4 szklanki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych) 1/4 szklanki wołowiny moze byc polędwica 1/2 kg Danie rodem z Seczuanu, ale złagodzone specjalnie dla Europejczyków. Kto lubi, może dodać szczyptę chili, będzie bliżej oryginału Pokrój mięso w poprzek włókien na cieniutkie plastry. Oprósz 1/4 łyżeczki soli i taką samą ilością pieprzu. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oleju, włóż mięso, smaż 2-3 minuty. Mięso zdejmij z patelni, zabezpiecz przed wystygnięciem (możesz włożyć je do ciepłego piekarnika). Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj czosnek. Smaż 30-60 sekund, aż zacznie pachnieć. Dodaj mrożone warzywa, 1/4 szklanki wody oraz resztę soli i pieprzu. Przykryj i duś 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie rozgrzej w rondelku masło orzechowe i 1/2 szklanki wody, wlej na patelnię z warzywami. Włóż mięso, gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Ciągle mieszaj, aby wszystkie składniki były cały czas pokryte sosem.
  7. naprawde było super polecam wszystkimale trzeba troszke nasmarować cukinie przyprawami :-D
  8. mam bardzo dobry przepis na SERNIK BANANOWY ale nie ma przepisu na spód, (świetnie gotuje lecz pieczeniem bawię się niedługo) wydaje mi się że pasuje tu spód z ciasta kruchego ale nie mam doprego i sprawdzonego przepisu.Oto przepis: Sernik bananowy - 1 kg tłustego sera twarogowego - 2 banany (40 dag) - 8 jajek - 1 szklanka miodu - 20 dag rodzynek - 10 dag wiórków kokosowych (niekoniecznie) - po 1 esencji waniliowej - pomarańczowej i cytrynowej; do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny - 1 łyżka bułki tartej Sposób przyrządzania: Rodzynki opłukać i osuszyć. Banany obrać i zemleć z serem. Żółtka utrzeć z miodem i nadal ucierając, dodawać porcjami masę serowo-bananową. Następnie wymieszać z rodzynkami. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą serową. Na końcu dodać aromaty. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć masę serową, wyrównać powierzchnię i posypać wiórkami kokosowymi. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 50 min.
  9. W niedziele jade z moją rodzinką do Zakopanego a właśnie dowiedziałam się że nasza kajpka chinska została zamknięta. Może ktoś zna jakieś miejsce gdzie można niedrogo i dorze zjeść najlepiej w centrum zakopanego :razz:??:
  10. Hej!!! Mój mąż ma niedługo urodziny i chciałabym mu zrobić smaczną niespodzianke tz sajgonki ale poszukuje naprawde sprawdzonego przepisu. Prosze o pomoc :razz:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.