Skocz do zawartości

Bysmeya

Smakowicze
  • Postów

    14
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O Bysmeya

  • Urodziny 04.02.1973

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    Newcastle

Osiągnięcia Bysmeya

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. W DNIU URODZIN żYCZE CI WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE

  2. Wygląda to wszystko apetycznie

  3. Bysmeya

    Z Czego To?

    Pitagoras Wielki plomien rodzi sie z malej iskry.
  4. Bysmeya

    Z Czego To?

    odp. Swiety Augustyn Wyobraznia znaczy wiecej niz wiedza.
  5. Bysmeya

    Z Czego To?

    odp. Antoine de Saint - Exupery "Wierzyc to znaczy ufac kiedy cudow nie ma "...
  6. placek ze sliwkami, masa budyniowa i kruszonka
  7. Bysmeya

    Szukam

    Niestety ja rowniez zauwazylam ze haqa skopiowala przepis na sernik papieski i wkleila go na inna strone z ciastami.Nawet nic nie probowala dodac od siebie ,zenada. Uwazam ze jest to nie fair. Przepisy powinny miec opcje - nie zezwala sie kopiowac tresci. Admin- zrobisz cos z tym ?
  8. Pieczone ziemniaki, kurczak , buraczki, kalafior
  9. Bysmeya

    Sernik Papieski

    Elu ciesze sie ze , serniczek smakuje Twojej Rodzince :?:
  10. Bysmeya

    Sernik Papieski

    Swietnie, na pewno bedzie Tobie smakowal. Jak zrobisz pochwal sie jak Ci wyszedl. Pozdrawiam :?:
  11. Robie podobny jablecznik (to moj ulubiony), z tym ze na spod klade upieczony biszkopt na to masa jablkowa (usmazone jablka z rodzynkami i galaretka w proszku, czasmi dodaje dojrzalego banana, ma wtedy lepszy smak),a na mase klade bita smietane (z zelatyna) i posypuje czekolada. Pycha ;) :mrgreen: :?:
  12. Tort serowo-makowy Kruche ciasto: 250g mąki 75g drobnego cukru 125g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 jajko Masa: 125g masła w temperaturze pokojowej 150g drobnego cukru (z czego 50g idzie do białek) 4 jajka rozdzielone na białka i żółtka 250g serka mascarpone 1kg serka homogenizowanego 20% 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy mannej 125g maku (zaparzonego mlekiem i 3 krotnie zmielonego) Kruche ciasto: Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Wstawiamy na min. 30 min do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim dno i boki tortownicy (do samej góry). Tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową i wstawiamy ponownie do lodówki w czasie gdy przygotowujemy masę. Masa: Nagrzewamy piekarnik do 175ºC. Miksujemy masło ze 100g cukru na gładką masę. Dodajemy po kolei 4 żółtka nadal miksując. Na najniższych obrotach miksera dodajemy mascarpone, serek, a następnie sok cytrynowy i kaszę manną. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli i 50g cukru na sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z masą serową. Dzielimy masę na pół i do 1 części dodajemy zmielony mak i ostrożnie mieszamy. Wykładamy masę na kruchy spód warstwami zaczynając od tej z dodatkiem maku. Pieczemy przez 50-60min. Po upieczeniu pozostawiamy sernik do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
  13. Solone :?: (z tym ze wczesniej trzeba je wymoczyc w wodzie).
  14. Bysmeya

    Sernik Papieski

    Sernik ten piekly siostry zakonne dla Papieza Jana Pawla II (przepis pochodzi z ksiazki o Papiezu). Wyprobowany i sprawdzony, pieklam go wiele razy :grin: Skladniki: Kruche ciasto 3 szklanki maki 25 dkg masla 1/2 szklanki cukru pudru 4 zoltka 1 lyzeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera bialego tlustego , mielonego 25 dkg masla 1 szklanka cukru pudru 2 bialka 8 zoltek 1,5 torebki budyniu waniliowego skorka otarta z 1 pomaranczy Skladniki na kruche ciasto zagniesc i wlozyc na 1/2 godz. do lodowki. Mase serowa utrzec mikserem i na koncu dodac 2 bialka (ubite na sztywna piane) oraz otarta skorke z 1 pomaranczy. 3/4 kruchego ciasta wylepic na tortownice (26 cm srednicy) i upiec na jasnozloty kolor.Ostudzic. Mase serowa wlac na podpieczony kruchy spod tortownicy .Na grubej tarce utrzec reszte ciasta i posypac mase. Piec w temperaturze 170 stopni. Gotowe posypac cukrem pudrem. Polecam jest wysmienity :grin:
  15. Niestety , ja tez dopiero bede te sledziki robila na Wigile.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.