Niestety ja rowniez zauwazylam ze haqa skopiowala przepis na sernik papieski i wkleila go na inna strone z ciastami.Nawet nic nie probowala dodac od siebie ,zenada.
Uwazam ze jest to nie fair.
Przepisy powinny miec opcje - nie zezwala sie kopiowac tresci.
Admin- zrobisz cos z tym ?
Robie podobny jablecznik (to moj ulubiony), z tym ze na spod klade upieczony biszkopt na to masa jablkowa (usmazone jablka z rodzynkami i galaretka w proszku, czasmi dodaje dojrzalego banana, ma wtedy lepszy smak),a na mase klade bita smietane (z zelatyna) i posypuje czekolada. Pycha ;) :mrgreen: :?:
Tort serowo-makowy
Kruche ciasto:
250g mąki
75g drobnego cukru
125g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajko
Masa:
125g masła w temperaturze pokojowej
150g drobnego cukru (z czego 50g idzie do białek)
4 jajka rozdzielone na białka i żółtka
250g serka mascarpone
1kg serka homogenizowanego 20%
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek kaszy mannej
125g maku (zaparzonego mlekiem i 3 krotnie zmielonego)
Kruche ciasto:
Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Wstawiamy na min. 30 min do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim dno i boki tortownicy (do samej góry). Tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową i wstawiamy ponownie do lodówki w czasie gdy przygotowujemy masę.
Masa:
Nagrzewamy piekarnik do 175ºC. Miksujemy masło ze 100g cukru na gładką masę. Dodajemy po kolei 4 żółtka nadal miksując. Na najniższych obrotach miksera dodajemy mascarpone, serek, a następnie sok cytrynowy i kaszę manną. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli i 50g cukru na sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z masą serową. Dzielimy masę na pół i do 1 części dodajemy zmielony mak i ostrożnie mieszamy. Wykładamy masę na kruchy spód warstwami zaczynając od tej z dodatkiem maku. Pieczemy przez 50-60min. Po upieczeniu pozostawiamy sernik do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Sernik ten piekly siostry zakonne dla Papieza Jana Pawla II (przepis pochodzi z ksiazki o Papiezu).
Wyprobowany i sprawdzony, pieklam go wiele razy :grin:
Skladniki:
Kruche ciasto
3 szklanki maki
25 dkg masla
1/2 szklanki cukru pudru
4 zoltka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera bialego tlustego , mielonego
25 dkg masla
1 szklanka cukru pudru
2 bialka
8 zoltek
1,5 torebki budyniu waniliowego
skorka otarta z 1 pomaranczy
Skladniki na kruche ciasto zagniesc i wlozyc na 1/2 godz. do lodowki.
Mase serowa utrzec mikserem i na koncu dodac 2 bialka (ubite na sztywna piane) oraz otarta skorke z 1 pomaranczy.
3/4 kruchego ciasta wylepic na tortownice (26 cm srednicy) i upiec na jasnozloty kolor.Ostudzic.
Mase serowa wlac na podpieczony kruchy spod tortownicy .Na grubej tarce utrzec reszte ciasta i posypac mase.
Piec w temperaturze 170 stopni.
Gotowe posypac cukrem pudrem.
Polecam jest wysmienity :grin: