
aneczka28
Smakowicze-
Liczba zawartości
10 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
Reputacja
0 NeutralnyO aneczka28
-
Tytuł
Nowy forumowicz
- Urodziny 23.11.1979
Informacje o użytkowniku
-
Płeć
Kobieta
-
Lokalizacja
Rębielice Szlacheckie
-
Zainteresowania
Kuchnia, muzyka, sport
-
W tym sęk że nie da rady bez liści. Liście nadają wiśnióweczce smaczek oprócz wiśni oczywiście.Trzeba czekać do lata.
-
Nie znam dokładnie proporcji bo jadłam tą sałatkę na Sylwestrze,ale zrobiłam ją w sobotę i wyszła bardzo dobra. Tak więc potrzeba: 1 por przekroić na pół i pokroić w paseczki 1 puszka ananasa( niedałam całej puszki w puszce zostały 3-4 krążki) ok 10 plastrów dowolnej kiełbaski kanapkowej (ja dałam drobiową) pokroić na mniejsze kawałki majonez + jogurt naturalny wymieszać tak 0,5/0,5.ale możecie dać wg własnego uznania i wymieszać z sałatką. Mam nadzieję że nie zdublowałam przepisu.
-
Basiu fajny ten przepis i chyba skorzystam.Mam ochotę je zrobić. Dam znać jak wyszły. Serdecznie pozdrawiam :smile: Ania
-
Do tej wiśniówki potrzeba 1,5l wody można dać 2l (wtedy będzie słabsza) 150 liści z wiśni 150 wiśni 1kg cukru 2 dag kwasku cytrynowego 0,5l spirytusu Wiśnie z liśćmi gotujemy ok 0,5 godz. odcedzamy dodajemy cukier i kwasek. Po ostudzeniu dodajemy spirytus. Rozlewamy do butelek. Można pić od razu ale lepiej niech składniki się przegryzą :P dajmy 24 h. Ja zamrażam sobie 2 porcje liści i wiśni żeby móc zrobić właśnie teraz ten trunek. Naprawdę polecam.
-
Upiekłam to ciacho w sobote było pycha ale jak zaczynałam robić to myślałam ze kicha to ciasto białe bo gniotę i gniotę i nic KRUSZONKA ale wzięłam się w pas i zagniotłam. Pozdrawiam Ania
-
Witam wszystkich ;) Bardzo sie cieszę że ciasto i posmakowało i się udało. Ja osobiście często je robię bo naprawdę raz dwa się robi a przy dzieciach tego czasu brakuje. Pozdrawiam ciepło ;) ;)
-
Witam. Miałam na myśli matiasy w zalewie octowej (stąd kwaśne) Mam nadzieję że będą smakowały. Serdecznie pozrawiam.
-
2 szkl.mąki 12 dag masła 2 jajka 9 łyżek cukru po 1 łyżeczce proszku do piecznia i sody 4 łyżki mleka 4 banany(80dag) Banany obrać,rozgnieść widelcem.Mąkę wymieszać z proszkiem.Sodę wymieszać z mlekiem.Masło utrzeć z cukrem,dodając po 1 jajku a następnie cały czas ucierając dodawać mąkę,banany,i mleko z sodą. Ciasto wlać do keksówki i piec 35min. w piekarniku nagrzanym do temp.180*C. Raz dwa i ciacho na popołudniową kawkę gotowe ;) .
-
Upiec biszkopt z 5-6 jaj ;) i przekroić na pół. Placek kokosowy: 5 białek ubitych ze szczyptą soli 3/4 szkl.cukru 2 paczki wiórek kokosowych Pod koniec ubijania białek dodać cukier a na końcu wiórki i wymieszać łyżką. Piec 20-30 min na folii aluminiowej w temp.200*C. Wystudzić. Krem: 1,1/2 szkl.mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemiaczanej 3/4 margaryny 1/2 szkl.cukru cukier waniliowy Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.W 1/2 szkl.mleka rozpuścić obie mąki i ugotować budyń. Do gorącego budyniu wrzucić po kawałku margaryny i zmiksować. Przekładać ciepłą masą bisz
-
0,75 dag śledzi kwaśnych 0,5 kg cebulki 0,5 kg pieczarek 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano, po pół łyżeczki bazylii i majeranku olej do smażenia przyprawy:jarzynka,sól,pieprz Zioła można dać w różnych proporcjach. Ja daję więcej oregano bo ma wyrażisty smak. Cebulkę oraz pieczarki podsmażyć z przyprawami i każde osobno. Śledzie pokroić w paski. Podsmażoną cebulkę z pieczarkami razem połączyć,dodać śledzie,zioła i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i wstawić do lodówki żeby sałatka przeszła ziołami. To mój debiut na forum. Dziękuję za pomoc ANNAK