Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

śnieżynka

Smakowicze
  • Zawartość

    12
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

1 obserwujący

O śnieżynka

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  • Urodziny 24.01.1988

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Łódź
  1. bardzo proszę Asieńka, to przepis na napoleonki: 4 żółtka szklanka cukru trochę większa szklanka mąki 1 l mleka 4 torebki cukru waniliowego masło paczka herbatników (dużą żeby starczyło na powierzchnię formy na dole i na przykrycie masy) Zółtka ucieram z cukrem i mąką i powoli dolewam 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję z cukrem waniliowym i masłem (jak mam laske wanili to wczesniej podgrzewam mleko z laska zeby mialo bardziej intensywny aromat) Zdejmuję mleko z ognia. Masę żółtkową dolewam do mleka cały czas mieszając i stawiam z powrotem na gaz. Gotuję aż masa będzie miała konsystęcję gęstego budyniu i nie wolno zapomnieć o mieszniu! Herbatniki rozkładam na formie wylewam masę i na górze układam herbatniki w takim samym porządku jak te na dole. Pożniej wstawiam do lodwki i kroję na porcje wielkosci herbatnikow. Ciezko zawsze z tymi pierwszymi bo nie ma jak lopatka manipulowac zeby ladnie wyjac i sie ciastko nie rozwalilo :grin: smacznego ;)
  2. tyle tych słodkości przygotowalam na dziś, że robienie chrustu juz sobie odpuscilam :grin: oto obiecane fotki tego co zrobilam: Bajaderki ;) ciacha kokosowe ;) napoleonki ;) pączków już nie fotografowałam bo każdy wie jak wyglądają ;)
  3. śnieżynka

    Placuszki...

    to zadna rada ;) ale mysle ze cokolwiek nie zrobisz to bedzie i tak ucieszony, najwazniejsza jest pamiec. Moze moglabys zrobic jakies ciasto, obojetnie jakie ale w takiej formie serca, wtedy od razu widac ze wypiek jest dla ukochanej osoby :grin:
  4. tez chcialam zaryzykowac z rozami ale sie boje ze mi nie wyjda. A co do oponek to tez je uwielbiam ale niestety kompletnie nie umiem ich robic. Kiedys sprobowalam i wyszly potworne :-D moze za rok:)
  5. jejku, przepraszam, pomylilam dzialy i zamiast w dziale salatki umiescilam tego posta w slodkosciach. Jedyne co mnie ratuje to fakt ze ta salatka jest slodka :-D
  6. śnieżynka

    Sałatka Gyros

    równiez sprobowalam tej salatki i musze przyznac ze smakuje tak samo swietnie (a moze nawet lepiej :P ) jak wyglada. Jami :-D
  7. 1 ananas (swiezy albo z puszki) 1 duzy granat 1 duzy jasny grejfrut sok z 1 cytryny 4-5 lyzeczki cukru wszyskie owoce przygotowac: obrac, wydrazyc miasz z granata i grajfruta, rozpuscic cukier w soku z cytryny, zalac nim owoce i gotowe. Smacznego! To sa skladniki na 1-2 porcje. Ja sobie taka robie dla samej siebie czasem kiedy siedze w domu, mam ochote na cos slodkiego a nie chce sie opychac slodyczami :-D Jeszcze jedna taka saladka owocowa ktora sie zajadam to: owoce kiwi i truskawki koszyk kiwi mrozone truskawki (wedlug uznania) sok z cytryny 5-6 lyzeczki cukru rozmrozic truskawki, miasz kiwi pokroic na mniejsze kawalki, sok z cytryny z cukrem przelac do miseczki z owocami i mozna jesc :P Samo zdrowie :P
  8. zamiast na tarce czy nozem ja kroje ogorki zeby mi bylo wygodniej na krajalnicy, tak jak chleb tyle ze na mniejszym otworze. Migiem pokrojony jest caly dlugi ogorek:) ten sposob podpatrzylam u znajomej i spodobal mi sie:)
  9. 0,75 czy 0,70 nie pamietam dokładnie, taka standardowa butelka wina. jablka dodajemy do tej masy i tylko chwilke je podgrzewamy bo i tak sie upieka w piecyku:)
  10. jejku, nie spodziewalam sie az tylu "powitan" z waszej strony :-D milutko :P
  11. bardzo serdecznie chciałam sie przywitac ze wszystkimi Fotumowiczkami i Forumowiczami. Bardzo spodobala mi sie ta strona bo znalazlam na niej wiele porad kulinarnych i pyszniutkich przepisow :P Super ze sa takie fora gdzie gospodynie domowe i nie tylko dziela sie swoimi doswiadczeniami i służa rada. pozdrawiam wszystkich! wasza śnieżynka :-D
  12. ja zapraszam najblizsza rodzinę w tłusty czwartek na podwieczorek więc oprócz tradycyjnych faworków i pączków z przeróżnymi nadzieniami przygotowuję może już nie tak tradycyjne dla tego dnia słodkości jak: napoleonki (bez pieczenia), bajaderki, biszkoptowe ciasta kokosowe albo torcik makowy bo niedawno kupiłam maszynę do mielenia i bardzo chcę ja wypróbować. Jak wszystkie te słodkości przygotuję to napewno podziele się z wami zdjęciami. A Wy, co na ten rok zaplanowałyście?
  13. SZPINAKOWA ZAPIEKANKA PAPAJA SKŁADNIKI: 500 GRAM SZPINAKU (NAJLEPIEJ Z MROŻONKI) 300 GRAM TŁUSTEGO TWAROŻKU ZMIELONEGO 4 ŁYŻKI STARTEGO PARMEZANU 0,5 KG MĄKI PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU 6 ŁYŻEK OLIWY Z OLIWEK 6 JAJEK SZCZYPTA GAŁKI MUSZKATAŁOWEJ I MAJERANKU Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli dodajemy 4 łyżki oliwy i szklankę wody. Mieszamy i ugniatamy ciasto aż do momentu gdy stanie się miękkie i jednolite. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni i odparowujemy wodę. Do miski wrzucamy twaróg, starty ser parmezan, 2 jajka, odsączony groszek z puszki i doprawiamy gałką, solą, pieprzem i majerankiem. Po wymieszaniu dodajemy szpinak i całość lekko podgrzewamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na okrągło aby pierwszym wypełnić cały spód tortownicy i brzegi a drugi przeznaczyć na przykrycie całości. Wlewamy masę szpinakową na wyłożoną ciastem tortownicę i uprzednio posmarowaną masłem. Robimy cztery zagłębienia w masie i wbijamy w nie po jednym jajku. Teraz przykrywamy drugą częścią ciasta i wstawiamy do piecyka nagrzanego do 190 stopni na około 50-60 minut. Smacznego. Może nie wygląda zbyt smakowicie ale jeśli ktoś bardziej skupi się na stronie wizualnej tej zapiekanki to na pewno wymyśli jakieś smakowite dekoracje. Z całą pewnością po jej zjedzeniu będziemy mieli tyle siły, co słynny Papaj:)
  14. CIASTO: 2 szklani mąki, 2/3 kostki masła, szklanka cukru, 2 żółtka MASA: 1kg jabłek, szklana cukru, butelka wina białego półwytrawnego, 2 torebki budyniu waniliowego, sok z cytryny DEKORACJA: 0,3l śmietany 30%, pół szklanki cukru, cynamon Masło posiekać z mąką, wbić żółtka i wsypać cukier. Ugniatać ciasto aż stanie się jednolite i plastyczne. Owinąć w folie i wstawić do lodówki na 30 min. Jabłka obrać i pokroić w ćwiarkti, usunąć gniazda nasienne, Pokropić je sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. 3/4 butelki wina zagrzać z cukrem. Proszek budyniowy rozprowadzić w pozostałym winie i wlać do gorącego wina z cukrem, zagotować cały czas mieszająć aż masa wyraźnie zmieni konsystencję. Włożyć jabłka i na małym ogniu dusić. Ciasto rozwałkować i obłożyć nim dno oraz brzegi tortownicy. Do środka wlać masę jabłkową. Całość włożyć do piecyka nagrzanego do 18o st. i pieć 1 godzinę. śmietanę ubić z cukrem i wyłożyć na ostudzone ciasto. Na wierzch posypać cynamonem. SMACZNEGO!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.