Skocz do zawartości
adam

Chińska (?) Potrawka

Ryż mieszamy z lodówka na patelni?  

10 użytkowników zagłosowało

  1. 1.

    • Tak, oczywiscie!
      3
    • Nie, ukladamy lodowke na na ry?u wylozonym na talerz
      7


Rekomendowane odpowiedzi

skłaniki: ryż (dowolna ilosc) jedna lodówka Wymienione skladniki zazwyczaj mozna znaleźć w kadym domu. Przepis, ktory stosuje do przygotowania potrawy jest niezwykle prosty. Ugotowac ryz, w miedzy czasie udusic na oleju z wodą zawartosc lodowki. Ugotowany ryz wymieszac z lodowką i (najwazniejsze) zjesc. Przepis powstal w skutek skrajnego lenistwa, ktore niejednokrotnie hamowalo mnie przed udaniem sie do baru znajdujacego sie kawalek od domu. Lenistwo to powstrzymywalo mnie takze od udania sie po stosowne zakupy w celu zaopatrzenia sie w skladniki umozliwiajace przygotowanie obiadu. Stosowalem zawsze jedynie to co znalazlem w najczesciej mocno spenetrowanej juz lodówce. Z tego powodu mialem okazje zapoznac się ze smakiem ryżu oprawionego w najprzeróżniejsze wazywa i inne skladniki. To tym doswiadczeniem chcialem sie z Wami w tym miejscu podzielić. Zacznijmy od oleju. Bez wątpliwosci najlepsza będzie oliwa z oliwek, jednak tradycyjny olej nie zepsuje smaku potrawy. Postarajmy sie zachowac umiar w oleju dodawanym do patelni, pamiętając, że warzywa powinnismy dusić, a nie smażyć. Ciekawym skladnikiem potrawy jest marchew. Jezeli zamierzamy ją dodać, od jej podsmażenia powinnismy zacząć. Dopiero gdy duszona/smażona marchew zmieknie nam na patelni, mozemy zacząć dodawac kolejne skladniki. Kolejnymi skladnikami mogą być: cebula, czosnek... i pamietajmy o dolewaniu do calosci wody. Ważywa dusimy, nie smażymy. Robimy to pod przykryciem z pewna iloscia wody, ktora to patelni wcale sie nie trzyma i bardzo chetnie z tej patelni ucieka. Do potrawy najczesciej dodaje takze kukurydzę z konserwy, takze czesto zamiast wody z kranu, czy tez z czajnika stosuje wodę z konserwy. Gdy cebulka zeszkli nam sie zyskujac smakowity wyglad mozemy dodac wszystko co znajdziemy w lodowce (wszystko drobno pokrojone). Pieczarki, papryka, kukurydza konserwowa (kukurydze dodaje zawsze - jest doskonala), ogórki konserwowe, jakas wędlinka, ktora za dlugo juz lezy w lodowce i wymaga podgrzania przed zjedzeniem,... Odradzam groszek. Groszek w tym wszystkim smakuje wątpliwie. Poczekajmy z pomidorkami. Je dodajmy na koncu. Pomidory to takze bardzo wskazany skladnik. Jednak lepiej zbyt dlugo ich nie dusic, bo nam nikną :D. Calosc staram sie w miare mozliwosci nie podlewac wdą tylko innymi mokrymi rzeczami przechowywanymi w kuchni. Doskonale sie do tego nadaje kostka knora rozpuszczona we wrzątku. Nie mowie, ze koniecznie knora, moze byc i winiary, jak ktos woli, ale polecam, poprawi to smak potrawy. Gdy duszona zupa (bo ja preferuje bardzo wilgotną konsystencje takiego lecza) będzie sprawiala wrazenie gotowej (mozna to rozpoznac po intensywnym burczeniu w brzuchu przygotowujacego potrawe, dowonikow, a nawet sąsiadów)... gdy bedzie gotowa, mozna dodac ryż. Tu mozna sie zastanowic, czy wolimy wymieszac wszystko na patelni z ryzem, czy ryz umiescic na talerzu i przyprawic "zupą". Wszystko zalezy od upodoban, oraz rozmiaru patelni. Nigdy potrawy nie solę, a przynajmniej nigdy nie uzywam do tego soli. Często polewam wszystko (juz na talezu) wyciagiem z lubczyka (ach ta moja męskość [złotopolscy]). Wyjasnie ze wyciag z lubczyka to inaczej magii. Jeszcze ostatnia rada - kupcie dobry ryż, zeby Wam sie nie kleił. Ryż jest głównym skladnikiem i smak potrawy mocno zalezy od jego przygotowania. Niestety przedstawione rozwiazanie na obiad bez zakupow jest jednorazowe, albo conajwyzej kilkurazowa. W koncu trzeba wyjsc z domu i stracic kawal zycia w hipermarkecie. Chyba ze ktos lubi zakupy w sklepikach pod domem? Ja nie lubie ani tych, ani tych. Serdecznie pozdrawiam, przepraszam za lanie wody i zycze smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jeszcze napisze ile czego nalezy miec: ryż - dwie torebki lodówka - conajmniej jedna marchew - dwie przyzwoitej wielkosci cebula - trzy spore cebule papryka - jedna średnia pomidor - trzy kostka knora - jedna lub nawet dwie kukurydza - jedna konserwa pieczarki - 3-6 sredniej wielkosci dwia łasuchy sie najedzą na pewno, zostanie jeszcze na kolacje troszke :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawy przepis. Sam często stosuje podobne, z tym że, prócz lodówki dodaję również spiżarkę. :D Przepraszam, że tak krótko piszę, ale nie mam weny o 1 w nocy. Pozdrawiam wszystkich piszących na forum. I nie tylko tych. Tych tylko czytających proszę o wypowiedzi. To jest forum dyskusyjne :D. Bez dyskusji jest trochę bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio zastosowałem ten "przepis" znowu. Może i Wy sobie przypomnicie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No cóż...mnie nawet zdarza się używać piwnicy....a nawet barku[tego z trunkami] :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.