krzaczun Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) Witajcie, chciałbym zapytać o biszkopt a dokładniej jego składniki. Oto przepis, który ja posiadam: 5 jajek 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Często widzę w przepisach, że ludzie dodają budyń zamiast mąki ziemniaczanej. Dlaczego? Co się stanie jeżeli dodam budyń waniliowy/czekoladowy? Jeden wyjdzie jasny, drugi ciemny? Dziękuję Edytowane 22 Listopada 2012 przez krzaczun Cytuj
asienka19873 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Cześć. Budyń dodaje się czasem zamiast mąki ziemniaczanej ze względu na smak i dlatego, że budyń jest praktycznie zrobiony ze skrobi ziemniaczanej :) Ja mam taki przepis i zawsze się udaje: Biszkopt: 5 jajek, 1 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na sztywno. Dodać cukier i cukier waniliowy,wymieszać z żółtkami. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Na koniec dodać ocet. Piec w tortownicy w 180°C okolo 35-40min. Cytuj
krzaczun Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Dzięki Aśka. Powiedz mi proszę - jeżeli chcę go użyć - dodaję tą samą dawkę co mąki ziemniaczanej? czy całe opakowanie? Czy zamiast kakao mogę użyć budyniu czekoladowego? Dzięki ;) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Nie ma za co :) Wydaje mi się że tak. No ja bym tak zrobiła :) tą ilość mąki ziemniaczanej którą masz w przepisie zastąpiłabym budyniem. Jasne że możesz użyć budyniu czekoladowego, wtedy nie dodasz już kakao. Też tak robię przy niektórych biszkoptach :) Cytuj
krzaczun Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 A może mogłabyś polecić jakiś przepis na biszkopt z "blachy"? ;) Chodzi mi aby miał większą objętość Cytuj
asienka19873 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Taki mam w zeszycie: Biszkopt na blachę: 7 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki tortowej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 cukier waniliowy Wykonanie jak wyżej :) Mam nadzieję że to ci pomoże :) Cytuj
krzaczun Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Ocet? hmm ;) pierwsze słyszę - w jakim celu? I cukier waniliowy - cały jak rozumiem? Cytuj
asienka19873 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Wydaje mi się żeby biszkopt lepiej wyrósł i był bardziej puszysty. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam :) zawsze dodaję ocet, mama tak mnie nauczyła ;) Cukier waniliowy cały . Cytuj
krzaczun Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Dziękuję ślicznie ;) Jutro dam znać jak wyszedł. Cytuj
zosia-k Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 Witam was kobitki serdecznie, ja od 20 lat pieke biszkopt który zawsze mi wychodzi a nauczyła mnie starsza pani ,że mąki daję się tyle łyżek i jet jajek i tak np.: 5 jajek 1 szkl.cukru ( to zmiksować na kogiel-mogiel) 3 łżki mąki tortowe ,2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia to wszystko lekko wymieszać i wlać do wysmarowanej blaszki piec 180 stp. 20 min -- pozdrawiam Cytuj
Gość origami Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Tu jest coś na ten temat, może Ci się przydać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi