vikuserro Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Witam, kupiłem Krewetkę gotowaną całą(60-80), i mam problem. Zatem po tym jak obiorę krewetkę, pozbawię ją głowy i ogona nie mogę znaleźć układu trawiennego jej w postaci żyłki, ma po prostu luzem w swoim ciele plankton. Czy można go jeść z krewetką? Trzeba go koniecznie usuwać? Czy krewetkę ugotowaną i z lodówki w sklepie(różowa) trzeba jeszcze smażyć? Cytuj
asienka19873 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2013 Witaj duże krewetki smakują najlepiej przygotowywane ze skorupką i głową i można je wtedy odpowiednio przygotować. Potrzebne ci będą nożyczki. Odcinasz wąsy krewetkom(np. przy tygrysich)następnie wzdłuż grzbietu robisz nacięcie nożyczkami do ogonka, rozchylasz pancerz i mięso i tam będziesz widział taki ciemny "wężyk" , podwadź delikatnie i wyjmij - to jest właśnie to czego szukasz, czyli układ trawienny. :) tak przygotowaną krewetkę możesz dalej przygotować wg uznania. Ale jeśli np brzydzisz się tego "opakowania" typu głowa, nogi i skorupa możesz oczywiście wszystko obrać. Nawet jeśli nie zrobisz tego oczyszczania nic ci nie będzie. Czasem nawet w chińskich restauracjach nie dokładnie to robią i zostają ciemne kreseczki. Ja dostałam przepis od znajomej na pyszne krewetki i ona też nie zawsze to robi. Pierwszym razem też tego nie zrobiłam, ale z dłuższej praktyki polecam jednak usunąć :) Różowe gotowane krewetki ze sklepu są gotowe do użycia. Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj
kimek Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2013 Z małych krewetek często się nie wyciąga "żyłki" ( bo jest mała ). Można je gotować w całości z przyprawami ( cebula, kmin, cytryna, sól ) i są świetne - co prawda przy jedzeniu się trochę człowiek pobrudzi. Duże krewetki warto czyścić, nie raz trafiła mi się wyjątkowo "ożarta", a to już nie jest zbyt apetyczne ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.