Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

kimek

Smakowicze
  • Zawartość

    15
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O kimek

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  • Urodziny 01.01.1970

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Zainteresowania
    Kuchnia azjatycka. Uzależniony od kolendry :)
  1. kimek

    Co Przywieźć Z Chorwacji/

    Travarica - wódka z trawką Proszek - słodkie wino Ajvar - sos z papryki i bakłażanów
  2. kimek

    Pasta Z Ciecierzycy

    Szukaj pod hasłem hummus, to tradycyjna potrawa z kuchni arabskiej.
  3. kimek

    Krewetka - Problem

    Z małych krewetek często się nie wyciąga "żyłki" ( bo jest mała ). Można je gotować w całości z przyprawami ( cebula, kmin, cytryna, sól ) i są świetne - co prawda przy jedzeniu się trochę człowiek pobrudzi. Duże krewetki warto czyścić, nie raz trafiła mi się wyjątkowo "ożarta", a to już nie jest zbyt apetyczne ;)
  4. kimek

    Krewetki Z Grilla

    Na pewno super smaczne, proponowałbym jednak normalne rozmrażanie, bez polewania wrzątkiem. No i troszkę kolendry:)
  5. kimek

    Mielona papryka

    W kuchni indyjskiej popularna jest metoda dodawania przypraw, zwana "tadka". Polega na wrzuceniu przypraw na rozgrzany tłuszcz i smażeniu ich przez chwilę dla pełnego wydobycia aromatu. Dotyczy to przede wszystkim przypraw w ziarnach, ale też można tak smażyć na przykład kurkumę czy paprykę.
  6. kimek

    Spaghetti Z Krewetkami

    Najprostszy przepis na makaron: Spaghetti ugotowane al-dente. Kilka ząbków czosnku siekamy na małe kawałki i podsmażamy na oliwie z oliwek - uwaga, żeby nie spalić - czosnek ma się tylko delikatnie zrumienić, dodajemy płatki chili lub posiekaną papryczkę, wrzucamy na to makaron, mieszamy , solimy, skrapiamy oliwą, posypujemy parmezanem i gotowe! Pozdrawiam Marek smak-indii.ugu.pl
  7. Pyszne klasyczne danie, proste w przygotowaniu - najlepiej jeśli ma się dostęp do świeżych krewetek, ale z mrożonych też może być ;-) 1 paczka spaghetti 1/2 kg średnich obranych krewetek. 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów natka kolendry - dużo - jedna "garść" sok z cytryny 1 łyżka masła olej do smażenia sól pieprz do smaku Siekamy natkę kolendry w ilości "pół garści", rozgniatamy dwa ząbki czosnku. Dodajemy troszeczkę oliwy i z tak przygotowaną marynatą mieszamy krewetki. Zostawiamy w lodówce na około godzinę. Gotujemy spaghetti al dente. Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy pozostały ząbek czosnku, również posiekany, wrzucamy krewetki, smażymy jakieś trzy minuty mieszając. Solimy, pieprzymy do smaku ( jakieś pół łyżeczki soli ), dodajemy pomidory z puszki i masło, dusimy około pięciu minut, dodajemy pozostałą "półgarść" kolendry, sok z pół cytryny, mieszamy i gotowe! Smacznego! Pozdrawiam Marek http://smak-indii.ugu.pl
  8. Witam Wszystkich. Mam na imię Marek i jestem fanem kuchni azjatyckiej. Pozdrawiam smacznie.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.