Gość Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2005 Tobołki z owocami z ciasta francuskiego Ciasto podstawowe: 1 żółtko, 120 g mąki, 125 ml wody, szczypta soli, 10 ml spirytusu lub octu spirytusowego, Ciasto maślane: 175 g masła, 50 g mąki, ew. opakowanie ciasta francuskiego, Nadzienie: 300 g śliwek, jabłek, moreli itp., 1 jajo, cukier puder do posypania Najpierw przygotowujemy ciasto podstawowe: przesiewamy mąkę do miski, robimy wgłębienie, do którego dodajemy sól, spirytus lub ocet oraz żółtko i mleko (zamiast mleka może być woda). Całość wyrabiamy na jednolitą masę, przypominającą ciasto na pierogi. Odstawiamy w chłodne miejsce. Z masła i mąki ucieramy ciasto maślane, które również schładzamy. Następnie z ciasta podstawowego rozwałkowujemy na stolnicy dość cienki placek. Na środku kładziemy ciasto maślane i „zapakowujemy” je w ciasto maślane. Teraz staramy się obydwa ciasta naraz rozwałkować. Wałkujemy je zawsze od siebie i nigdy nie obracamy go na drugą stronę. Rozwałkowane ciasto składamy na trzy części i wkładamy do lodówki. Po 20 minutach ponownie wałkujemy ciasto, składamy na trzy części i odstawiamy do lodówki. Niestety ciasto francuskie jest trudne do przygotowania i można powiedzieć, że jest to ciasto tylko dla wytrwałych. Czynność rozwałkowywania, składania i oziębiania (za każdym razem po 15-20 minut), musimy powtórzyć co najmniej 4 razy. Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkowujemy je po raz ostatni na grubość 3-5 mm i wykrajamy z niego kwadraty o boku 5–10 cm. Nakładamy na środek każdego z nich dowolnie wybrane owoce: wydrylowane śliwki, morele lub jabłka (nieobierane, ale bez gniazda nasiennego). Stąd różna wielkość kwadratów, zależy ona od rodzaju wybranych owoców. Połówki jabłek możemy posypać cynamonem, a śliwki lub morele, jeśli są kwaśne posypać odrobiną cukru. Sklejamy dokładnie przeciwległe rogi każdego kwadratu i brzegi. Smarujemy każde ciastko roztrzepanym jajkiem i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 220-240oC. Takie ciasteczka możemy również przyrządzić z nadzieniem z różnych bakalii: mielonych migdałów, orzechów, zmieszanych z rodzynkami lub skórką pomarańczową. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 no wreszcie znalazłam coś z ciasta francuskiego,dzięki.to prawda,że trudno je zrobić,być może jest tu tak mało przepisow z tego ciasta a szkoda. ktoś podpowiedział mi na forum,że jest w sklepach ciasto francuskie świeże bo dotąd byłam pewna,ze jest tylko mrożone.no i kupiłam takowe i teraz czekam na sprawdzone przepisiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cosmo Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 Świeże ciasto francuskie ostatnio pojawiło się w sklepach Biedronki. Nie robiłam z niego nic ale widziałam je.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.