Skocz do zawartości

Tobołki z owocami z ciasta francuskiego


Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Tobołki z owocami z ciasta francuskiego Ciasto podstawowe: 1 żółtko, 120 g mąki, 125 ml wody, szczypta soli, 10 ml spirytusu lub octu spirytusowego, Ciasto maślane: 175 g masła, 50 g mąki, ew. opakowanie ciasta francuskiego, Nadzienie: 300 g śliwek, jabłek, moreli itp., 1 jajo, cukier puder do posypania Najpierw przygotowujemy ciasto podstawowe: przesiewamy mąkę do miski, robimy wgłębienie, do którego dodajemy sól, spirytus lub ocet oraz żółtko i mleko (zamiast mleka może być woda). Całość wyrabiamy na jednolitą masę, przypominającą ciasto na pierogi. Odstawiamy w chłodne miejsce. Z masła i mąki ucieramy ciasto maślane, które również schładzamy. Następnie z ciasta podstawowego rozwałkowujemy na stolnicy dość cienki placek. Na środku kładziemy ciasto maślane i „zapakowujemy” je w ciasto maślane. Teraz staramy się obydwa ciasta naraz rozwałkować. Wałkujemy je zawsze od siebie i nigdy nie obracamy go na drugą stronę. Rozwałkowane ciasto składamy na trzy części i wkładamy do lodówki. Po 20 minutach ponownie wałkujemy ciasto, składamy na trzy części i odstawiamy do lodówki. Niestety ciasto francuskie jest trudne do przygotowania i można powiedzieć, że jest to ciasto tylko dla wytrwałych. Czynność rozwałkowywania, składania i oziębiania (za każdym razem po 15-20 minut), musimy powtórzyć co najmniej 4 razy. Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkowujemy je po raz ostatni na grubość 3-5 mm i wykrajamy z niego kwadraty o boku 5–10 cm. Nakładamy na środek każdego z nich dowolnie wybrane owoce: wydrylowane śliwki, morele lub jabłka (nieobierane, ale bez gniazda nasiennego). Stąd różna wielkość kwadratów, zależy ona od rodzaju wybranych owoców. Połówki jabłek możemy posypać cynamonem, a śliwki lub morele, jeśli są kwaśne posypać odrobiną cukru. Sklejamy dokładnie przeciwległe rogi każdego kwadratu i brzegi. Smarujemy każde ciastko roztrzepanym jajkiem i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 220-240oC. Takie ciasteczka możemy również przyrządzić z nadzieniem z różnych bakalii: mielonych migdałów, orzechów, zmieszanych z rodzynkami lub skórką pomarańczową. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

no wreszcie znalazłam coś z ciasta francuskiego,dzięki.to prawda,że trudno je zrobić,być może jest tu tak mało przepisow z tego ciasta a szkoda. ktoś podpowiedział mi na forum,że jest w sklepach ciasto francuskie świeże bo dotąd byłam pewna,ze jest tylko mrożone.no i kupiłam takowe i teraz czekam na sprawdzone przepisiki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.