Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki

 

- woreczek ryżu ( 100 g )

- czerwona papryka

- 3 ogórki kiszone

- 2 pojedyncze filety z kurczaka

- 35 dag żółtego sera

- 1 cebula

- ½ opakowanie przyprawy kebab-gyros

- 6 łyżek majonezu

- 6 łyżek ketchupu

- olej

- sól, pieprz

 

Wykonanie

 

Ryż ugotować. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Filet umyć, osuszyć i pokroić w krótkie paski. Dodać do cebuli, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą. Usmażyć  na rumiano. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, osuszyć i usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w cienkie paski. Ogórki pokroić w plasterki. Do naczynia żaroodpornego włożyć kolejno: ryż, 1/3 majonezu, 1/3 ketchupu, 1/3 sera, mięso, 1/3 majonezu i ketchupu, 1/3 sera, ogórki, paprykę, resztę majonezu, ketchupu i sera. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC.

 

Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie zrobilam na obiad. Rewelacja! Goraco polecam. Zdjecia nie zdazylam zrobic. Moze nastepnym razem ;-)

Edytowane przez kapibara

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem, co prawda nie wyszedł tak jak na zdjęciu, ale praktyka czyni mistrza ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tak.

A ja to różnie - jak długo zapiekam to zakrywam, żeby się nie wysuszyły składniki, a jak krótko to nie :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brzmi pysznie! Chyba dzisiaj spróbuje:) ale zastanawiam się czy pasowałoby tutaj także jakieś inne mięso albo jakieś małe zmiany względem warzyw? Probwaliście? A macie jakiś wegetariański 'odpowiednik' tej pysznej zapiekanki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłam z kotletami sojowymi. Bardzo smaczne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zapiekanki zawsze zakrywam.

 

Do Tolanowak - co do zmian - czemu - kuchnia powinna być pełna eksperymentów. Stąd biorą się te wszystkie wspaniałe potrawy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś w tym jest, bo u nas same sprawdzone smakowitości :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.