justhi Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Ciasto: 4 jajka 3 szk. mąki pszennej typ 450 0,5 łyżeczki soli 2 szk. cukru 2 łyżki aromatu waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej ¾ szk. kakao w proszku 200 g masła (rozpuszczonego, ostudzonego) 1 szkl. jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 1¾ szk. mocnej kawy (ostudzonej) Ganache: 2,5 czekolady gorzkiej 250 ml śmietanki 30% 4 łyżki syropu malinowego koszyczek malin Połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta. Całość miksujemy 2 minuty intensywnie mikserem, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie wylewamy je do formy i pieczemy 1 h i 5 minut. Najpierw 45 minut w 160 st. C, a ostatnie 20 minut 180 st. C. Sprawdzamy 10 min. przed końcem czy ciasto jest już suche w środku drewnianym patyczkiem. Gorące ciasto wyjmujemy z pieca i studzimy. Czekoladowe ganache: Zagotowujemy śmietankę 30% i zdejmujemy z ognia. Następnie wlewamy ją do miseczki, w której uprzednio umieściliśmy czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Po 5 minutach można zacząć mieszać naszą masę, aż składniki się połączą. Świetnym dodatkiem smakowym jest syrop lub sok malinowy. Polewamy wierzch czekoladowym ganache oraz dekorujemy malinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.