asienka19873 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 300 ml mleka 80 g masła 20 g oleju ( 2 łyżki ) 1 cukier waniliowy 100 g cukru 20 g drożdży 2 jajka 600 g mąki Masło rozpuścić, dodać cukier, cukier waniliowy, olej, mleko i 1 jajko, wszystko wymieszac i podgrzać tylko by było ciepłe, na koniec skruszyć drożdże i dodać do mieszanki, rozpuścić. Do miski wsypać mąke i wlać ciepła mieszankę drożdżową, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Tu mozna pomóc sobie robotem kuchennym jeśli posiadamy. Ciasto podzielić na 2 części i każda cześć na 3 mniejsze kawałki z których należy uformować walki, grubość i długość wg uznania. Zaplesc dwa warkocze. Mozna tez z całego ciasta jeden wielki ale po upieczeniu będzie bardzo, duży jak chleb :) Nagrzać piekarnik do 50'C, wyłączyć . Warkocze ułożyć na papierze do pieczenia na dużej blasze i przykryć czysta ściereczką. Włożyć do piekarnika i zostawic do wyrośnięcia na 45-60 min. Drzwiczki od piekarnika uchylić na kilka minut ( ok. 10 ) a następnie zamknąć. Następnie wyjmujemy wyrośnięte Chałki i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik ustawiamy na 190'C, wkładamy warkocze do pieczenia na 22-25 min. ( gdyby robiło sie ciemne, przykrywamy folia ) Smacznego ! Chałki są bardzo smaczne i mięciutkie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Dzis świeżutko upieczone Chałki, tym razem na suchych drożdżach i prawdziwej lasce wanilii i jedna z dodatkiem płatków migdałowych <3 pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Mmm.... aż u nas zapachniało ;) Wyglądają przepysznie te chałki Asieńko :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Dziękuję :) to nasz ulubiony przepis na Chałki :) polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Moja noworoczna chałka z kruszonką tym razem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.