Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
asienka19873

Galaretka Z Kwiatów " Bzu "

Rekomendowane odpowiedzi

100 g kwiatów lilaka pospolitego ( potoczna nazwa: bez ogrodowy )- może byc biały, jasny bądź ciemny fioletowy. Waga samych kwiatków, bez liści i gałązek.

1 litr wody

3/4 cytryny

500 g cukru żelującego 2:1

30 ml soku pomarańczowego

Oberwane kwiatki przekładamy do miski, zalewamy wodą, dodajemy sok pomarańczowy i 3 plasterki cytryny. Przykrywamy miskę talerzem i wkładamy do lodówki na ok. 24 h. Po tym czasie zawartość miski przelewamy do garnka, podgrzewamy tak by było dobrze ciepłe, ale nie gorące i nie gotujemy! Odstawiamy na ok. 1 h. W tym czasie kwiaty lepiej oddadzą swój kolor.

Zawartość garnka przelewamy przez sito wyłożone pieluchą tetrową. Kwiaty odciskamy dokładnie. Wodę spod kwiatów wlewamy ponownie do czystego garnka, dodajemy wyciśnięty sok z pozostałej cytryny, wsypujemy cukier żelujący i podgrzewamy od czasu do czau mieszając aż sie zagotuje. Powstały syrop gotujemy na średnim ogniu ( musi cały czas bulgotać ) ok. 6 min. Przelewamy do czystych i suchych słoików, zakręcamy i odwracamy od razu do góry dnem. Galaretkę zostawiamy do całkowitego ochłodzenia i zgęstnienia.

Galaretka ma słodko-kwaskowy i kwiatowy smak :) smakuje wybornie na bułeczce posmarowanej masłem.

Na zadęciu galaretka z ciemnego fioletowego "bzu".

post-6578-0-31117900-1432038052_thumb.jp

post-6578-0-85089100-1432038086_thumb.jp

post-6578-0-87377000-1432038121_thumb.jp

post-6578-0-68935700-1432038155_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wow galaretka z bzu?? Szkoda, że tak późno przeczytałam. Muszę na przyszły rok sobie zachować ten przepis w pamięci.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wygląda pięknie i smakowicie :) Też będę musiała się skusić :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Asieńko, muszę sobie zapisać tego linka do przepisu, bo jak to ja :blush: mogę zapomnieć...  :happy:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Napewno :) mam jeszcze 2 malutkie słoiczki, wciąż dobre :) trzeba tylko cały czas w lodowce trzymać.

fajnie posmarować bułkę taką galaretką kwiatową kiedy za oknem zimno i kwiatków już nie ma...:) pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi i obdarowanym bardzo smakowało :) za jakieś 6-7 miesięcy polecam wypróbować kiedy kwiatki znów zakwitną :)))) i ocenić czy smakuje , pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przypominam przepis dla wszystkich ciekawych smaku galaretki z Kwiatów Bzu :) jeśli zakwitł juz u was bez to polecam ! Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.