Skocz do zawartości

Galaretka Z Kwiatów " Bzu "


asienka19873

Rekomendowane odpowiedzi

100 g kwiatów lilaka pospolitego ( potoczna nazwa: bez ogrodowy )- może byc biały, jasny bądź ciemny fioletowy. Waga samych kwiatków, bez liści i gałązek.

1 litr wody

3/4 cytryny

500 g cukru żelującego 2:1

30 ml soku pomarańczowego

Oberwane kwiatki przekładamy do miski, zalewamy wodą, dodajemy sok pomarańczowy i 3 plasterki cytryny. Przykrywamy miskę talerzem i wkładamy do lodówki na ok. 24 h. Po tym czasie zawartość miski przelewamy do garnka, podgrzewamy tak by było dobrze ciepłe, ale nie gorące i nie gotujemy! Odstawiamy na ok. 1 h. W tym czasie kwiaty lepiej oddadzą swój kolor.

Zawartość garnka przelewamy przez sito wyłożone pieluchą tetrową. Kwiaty odciskamy dokładnie. Wodę spod kwiatów wlewamy ponownie do czystego garnka, dodajemy wyciśnięty sok z pozostałej cytryny, wsypujemy cukier żelujący i podgrzewamy od czasu do czau mieszając aż sie zagotuje. Powstały syrop gotujemy na średnim ogniu ( musi cały czas bulgotać ) ok. 6 min. Przelewamy do czystych i suchych słoików, zakręcamy i odwracamy od razu do góry dnem. Galaretkę zostawiamy do całkowitego ochłodzenia i zgęstnienia.

Galaretka ma słodko-kwaskowy i kwiatowy smak :) smakuje wybornie na bułeczce posmarowanej masłem.

Na zadęciu galaretka z ciemnego fioletowego "bzu".

post-6578-0-31117900-1432038052_thumb.jp

post-6578-0-85089100-1432038086_thumb.jp

post-6578-0-87377000-1432038121_thumb.jp

post-6578-0-68935700-1432038155_thumb.jp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Napewno :) mam jeszcze 2 malutkie słoiczki, wciąż dobre :) trzeba tylko cały czas w lodowce trzymać.

fajnie posmarować bułkę taką galaretką kwiatową kiedy za oknem zimno i kwiatków już nie ma...:) pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy później...
  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.