Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Panna_nikt

Bezglutenowo

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna zostałam zmuszona do przejścia na dietę bezglutenową. Możecie mi polecić jakieś ciastka, batoniki lub coś podobnego, co mogę spokojnie pogryzac między posiłkami?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odświeżam temat, chętnie poznałabym jakieś ciekawe przepisy, bo mojemu mężowi ostatnio stwierdzono nietolerancję glutenu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hej,

ja już od dawna muszę takie przekąski stosować... 

1. orzechy, suszone owoce, simie lniane i miód z jogurtem naturalnym (jeśli nie możesz nabiału to są bez laktozy)

2. pudding z kaszy jaglanej z musem - ugotuj kasze jaglaną, zblenduj z mlekiem (niedużo mleka, ja używam migdałowe bo zwykłego nie mogę) i teraz możesz kombinować - czasami blenduje też z kakao i wtedy mus mailny mrożone , jeżeli dodaje cynamon - to na patelni podsmażam gruszki/ śliwki/ jabłka 

3. wafle ryżowe (ja wole kukurydzine cieniutkie) z masłem orzechowym i bananem 

4. suszone daktyle - pycha! teraz w rossmanie promka i sas za 2,50

5. lubię podsmażoną marchewkę i pietruszkę z sezamem i olejem lnianym

Jak się znudzą to pisz ;p podeślę więcej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie wiele przepisów na ciastka i inne słodkości można łatwo zmodyfikować. Mąka kukurydziana, gryczana, ryżowa, nie posiadają glutenu, a to często jedyna przeszkoda, którą trzeba pokonać w domu, żeby przyrządzić takie smakołyki. Najprostszy przepis - ciastka z kawałkami czekolady.

- 225 g masła (miękkiego);
- 130 g cukru (1/3 z tego białego, 2/3 brązowego - wpływa na kolor i konsystencję ciastek);
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii;
- 2 duże jaja;
- 270 g mąki gryczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 250 g siekanej mlecznej czekolady.

Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka po jednym i ekstrakt. Wsypujemy suche składniki (bez czekolady). Ciasto zostawiamy na pół godzinki (kasza gryczana nie ma glutenu, ale ciasto z niej po pewnym czasie staje się elastyczne, chyba po wydzieleniu jakiegoś rodzaju śluzu, dokładnie nie wiem), aż stanie się mniej klejące w dotyku. Dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Po wyjęciu formujemy kuleczki średnicy ok. 3-4 cm, wykładamy na blachę. Ciastka z mąki pszennej pieką się krócej, za to z gryczanej nawet 13 minut, w niższej temperaturze, bo gryka szybciej się pali. 150-160 st. C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.