Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witamy,

Przedstawiamy nasz pomysł na leczo!! :)

na końcu zamieszczamy link do filmu na youtube

 

Składniki 

 

  • 1/2 cebuli
  • pierś z kurczaka
  • kawałek kiełbasy
  • 1,5 papryki kolorowej
  • 2 cukinie
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek

przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, bazylia, czosnek w kostce

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Zaczynamy od siekania cebuli i krojenia kurczaka w większą kostkę.
  2. Posiekaną cebulę solimy i przyciskamy widelcem aby szybciej zmiękła.
  3. Następnie kroimy kiełbasę.
  4. W garnku o pojemności około 2,5l roztapiamy łyżkę masła i dodajemy łyżkę oliwy. Wrzucamy do niego cebulę i przykrywamy żeby się dusiła; w tym czasie zajmujemy się przyprawieniem kurczaka.
  5. Dodaję: bazylie, paprykę ostrą, słodką, oregano, sól ziołową oraz zioła prowansalskie (wszystko do smaku i wedle uznania).
  6. W międzyczasie mieszamy cebulę.
  7. Zabieramy się za paprykę, którą kroimy w większą kostkę.
  8. Tak samo postępujemy z cukinią.
  9. Wrzucamy kurczaka do cebuli, a następnie gdy się trochę poddusi dodajemy do niego kiełbasę.
  10. Do drugiego garnka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy paprykę.
  11. Solimy i dusimy pod przykryciem. Mieszamy kurczaka i dodajemy odrobinę wody żeby nie przywarło. Do papryki dodajemy cukinię i dusimy dalej.
  12. Dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy kostkę czosnku. Gdy kurczak się poddusi dodajemy pomidory w puszce.
  13. Co chwilę mieszamy w obu garnkach, kiedy już się podduszą i zmniejszą swoją objętość będziemy mogli dodać do papryki mięsko.
  14. Całość zagęszczamy 2 łyżkami kaszy manny i dodajemy koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy bazylii i ziół prowansalskich.
  15. Proponujemy podać z ryżem.
  16. Smacznego!

 

Zobacz krok po kroku jak to zrobić

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moje leczo za każdym razem wygląda inaczej, a to przez to, że robię je z tego, co akurat zalega mi w lodówce ;) Podstawą zawsze są pomidory, papryka i mięso mielone, ale reszta się często zmienia i podobno zawsze wychodzi pyszne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobre leczo , muszę przyznać ze nie robiłam w dwóch garnkach tylko dodawałam kolejno składniki,  najpierw kurczak, pozniej cebula , cukinia , papryka , kiełbaska , wszystko podsmażyłam i dodałam pomidory z puszki + przetarte . Dusiłam do miękkości .  Było szybko i smacznie 😉 ciekawy pomysł zagęszczenia potrawy kaszą  !

20D93D8C-7598-45F6-9455-E61616FEA517.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.