Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na prostą zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy w sosie śmietanowo-majonezowym. Idealnie pasuje na obiad lub kolacje jest bardzo dobra i sycąca.

Zapraszam na przepis w formie filmu:

https://www.youtube.com/watch?v=2euz9Q_cGWM

Składniki:

800 g ziemniaków

3 kiełbasy śląskiej (około 460g)

140 g pieczarek

120 sera żółtego

180 g kukurydzy konserwowej

 1 cebula

Przyprawy: oregano, papryka czerwona ostra, czosnek granulowany, pieprz i sól.

 

Składniki na sos:

3 łyżki śmietany 18%

2 łyżeczki  musztardy (Sarepskiej)

2 łyżki majonezu

 

Wykonanie:

Ziemniaki kroimy w plasterki, solimy i smażymy z każdej strony po 4min. Kiełbasę również kroimy w plasterki i podsmażmy razem z cebulą pokrojoną w pół krążki. Pieczarki kroimy w plasterki i smaży solimy i pieprzymy do smaku.

Sos robimy mieszając w misce ze sobą śmietanę, musztardę i majonez.

Naczynie żaroodporne o w średnicy około 22 cm smarujemy olejem. Na sam spód dajemy plasterki ziemniaków. Następnie warstwę kiełbasy, pieczarki i kukurydzę konserwową. Sypiemy przyprawami: oregano, papryką ostrą i czosnkiem granulowanym. Wszystko oblewamy sosem.

Przykrywamy następną warstwą: ziemniaków, kiełbasy, pieczarek, kukurydzy i doprawiamy. Wszystko oblewamy sosem.  I znowu kiełbasa, pieczarki, kukurydza sypiemy przyprawy oblewamy sosem, a na samą górę sypiemy starty żółty ser, który posypujemy oregano i papryką ostrą.

Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 50 min. Na 15 min przed końcem odkrywamy naczynie żaroodporne żeby ładnie ser się przyrumienił.

Smacznego!

zapiekankaziemniaczana6.jpg

zapiekankaziemniaczana7.jpg

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

uwielbiam zapiekanki ziemniaczane :) ale faktycznie jakbym robiła to bez majonezu ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wreszcie zapiekanka z porządną ilością mięsa! Do tego jeszcze ten sosik, ślinka cieknie na sam widok ?

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawy przepis:) Nie dodawałam nigdy majonezu, ale jeśli chcemy sobie trochę kalorii w nim odpuścić, to można sięgnąć po taki light. Pozdrawiam serdecznie:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.