ewaldek

Ciasto cappuccino z pianką

3 posty w tym temacie

Ciasto na zimno z charakterem. Smak cappuccino lekko orzeźwia, a bita śmietana łagodnie gładzi podniebienie. Niebo w buzi.

 

Przepis dostępny w formie filmu:

https://youtu.be/PBe_sbdajFM

 

Składniki na masę budyniową:

3 budynie waniliowe

1 l mleka

150 g masła

6 łyżek cukru

3 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Składniki na krem cappuccino:

330 ml śmietany 30%

3 łyżki cukru pudru

8 łyżek kawy cappuccino w proszku

400 g serka mascarpone

3 łyżki żelatyny (rozrobione w  1/3 szklanki wody)

 

Składniki na bitą śmietanę

330 ml śmietany 30%

3 łyżki cukru pudru

2 fiksy do bitej śmietany

 

Dodatkowo:

Około 63 herbatników maślanych

Kawa cappuccino do posypania

 

Wykonanie:

Masa budyniowa - Z 1 litra mleka odlać 1 szklankę, w której mieszamy budynie, ze skrobią ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. 

Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie.

Krem cappuccino – Do miski dajemy serek mascarpone i kawę cappuccino w proszku i wszystko dobrze mieszamy używając miksera. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie używając miksera dodajemy stopniowo po łyżce bitej śmietany do serka mascarpone i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy lekko przestudzoną żelatynę rozrobioną w 1/3 szklanki gorącej wody.

Bita śmietana – śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fixy do śmietany oraz cukier puder.

Składamy ciasto – foremkę o wymiarach 40 x 24 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy masę budyniową, którą przykrywamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy krem cappuccino, który przykrywamy znowu herbatnikami. Na sam wierzch wykładamy bitą śmietanę. Całość posypujemy kawą cappuccino.

Ciasto wkładamy do lodówki na min 12 godz.

Smacznego!

ciastocappuccinozpianka.jpg

Edytowane przez ewaldek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

O Booooożzze, wygląda oblędnie!!!!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Rzeczywiście super wygląda to ciasto :) Zjadłabym kawałeczek do kawusi... nawet teraz ;)

 

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.