lovefood 0 Napisano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Składniki: Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim SEKO 550 g 6 cytryn Średnia cebula czerwona Garść suszonych śliwek 80 g pestek słonecznika Świeżo zmielony, czarny pieprz Natka pietruszki Myjemy cytryny i sparzamy je gorącą wodą. Z jednej strony delikatnie przycinamy, aby stały stabilnie. Z drugiej odcinamy „kapelusze” tak, aby można było wydrążyć miąższ. „Kapelusze” zostawiamy do ozdoby, ostrym nożem wydrążamy środek cytryn, miąższ trzech z nich wykorzystamy do śledziowego farszu. Następnie filety śledziowe SEKO, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji. W międzyczasie prażymy pestki słonecznika na rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki łączymy, doprawiając do smaku czarnym pieprzem. Całość wkładamy na dwie godziny do szczelnie zamykanego pojemnika, aby wszystkie smaki się połączyły. Teraz wystarczy przełożyć farsz do wydrążonych cytryn – dekorujemy je listkami natki pietruszki i przykrywamy „kapeluszami”. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ithin 0 Napisano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 mega super pomysł na wielkanoc ! Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Negreska 1 Napisano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nigdy się nie spotkałam z tym, żeby łączyć śledzia z cytryną, ale może faktycznie całość daje fajny smak... Z pewnością wygląd jest piękny i to już mówi samo za siebie :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.