adelajda Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2005 SPÓD 2 SZKL. MAKI PSZENNEJ 1 SZKL MAKU 1 SZKL MLEKA 12 DAG MARGARYNY 1/2 SZKL MIODU 3ŁYZKI KAKAO 1 PROSZEK DO PIECZENIA (1,5 dag) MASA SEROWA 1 KG TŁUSTEGO SERA TWAROGOWEGO 8 JAJEK 20 DAG MARGARYNY 2 1/2 SZKL CUKRU PUDRU 2 CZYBATE ŁYZKI MAKI ZIEMNIACZANEJ 3 ŁYZECZKI RODZYNEK 1 ESENCJA WANILIOWA Przygotować spód: mak przesiać , opłukać ,osączyć, zalać wrzącym mlekiem i pozostawić na 12 godzin. Następnie osączyć i dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną. Nadal ucierając ,dodawać porcjami mąkę , mak , miód ,kakao oraz proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z masą makowo-kakaową (może być bez kakao). Formę do pieczenia wysmarować margaryną, włożyć masę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i piec 15 min. Następnie ostudzić. Przygotować masę serową: Margarynę roztopić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i osączyć. Ser zemleć , utrzeć z cukrem pudrem i wciąż ucierając , dodawać po 1 żółtku. Dodać ostudzoną margarynę , mąkę ziemniaczaną , esencję waniliową i dokładnie wymieszać .Na koniec włożyć rodzynki. Z białek ubić pianę i połączyć z masą serową. Na podpieczony spód makowo-kakaowy wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnię i piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anka84 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2005 Tylu ciekawych odwiedziło już ten przepis, ale chyba nikt nie zdecydował sie na skorzystanie z niego, ale jakby ktoś już wypróbował to fajnie by bylo zobaczyć opinię :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.