Skocz do zawartości

węgierskie placki kukurydziane


nico

Rekomendowane odpowiedzi

Ozłocę każdego(no może nie dosłownie)kto poda mi przepis na prawdziwe placki kukurydziane,takie jakie jadłam przed 15-toma laty w Budapeszcie.Kiedyś były tam sprzedawane w budkach jak hotdogi.Do dziś pamiętam ich cudowny smak.Próbowałam już różnych eksperymentów i nic.Nawet nie zbliżyłam sie do ideału,ni to w wyglądzie,ni to w smaku. Pamiętam,że były smażone w głębokim oleju,większe od przeciętnej dłoni i takie przecudownie puszyste.Można je było rwać palcami. Może ktos chociaż je jadł? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozkłóć 2 jajka z pół szklanki tłustego mleka (mikserkiem ręcznym), dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli, miksując wsypuj mąkę kukurydzianą do uzyskania ciasta o wiele gęstszego od naleśnikowego. Możesz smażyć na zwykłej patelni, tyle, że trzeba przewracać (w głębokim tłuszczu nie). Na jeden placek kładź 2 łyżki ciasta. Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.